fed épület fed fed fed fed fed
Gazdaság

Színt vallott a Fed: gyorsabb tapering, a vártnál korábbi kamatemelés jöhet

Portfolio
Közzétette az amerikai jegybank a november 2-3-i ülésének jegyzőkönyvét. A Fed kamatmeghatározó testületének tagjai közül egyre többen hajlanak arra, hogy a kötvényvásárlási program kivezetésének (tapering) jelenlegi ütemét felgyorsítsák, és a jelenleg előrejelzettnél korábbi kamatemelésre is egyre többen hajlanak.

A Fed magyar idő szerint szerda este tette közzé a legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét, amelyből kiderül, hogy már a Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) tagjai körében is egyre elfogadottabb az álláspont, hogy a magas infláció a vártnál sokkal tartósabb lehet.

Emellett a jegyzőkönyv megmutatja, hogy a tagok közül többen is az eszközvásárlási program gyorsabb kivezetése mellett érveltek, és a jelenleg előrevetítettnél korábbi kamatemelést tartanak szükségesnek.

A Fed épp a novemberi ülésén jelentette be, hogy a 120 milliárd dolláros eszközvásárlási programját havi 15 milliárd dolláros ütemben csökkenti, és a program júliusra érhet véget. A FOMC-tagok közül viszont sokan ennél korábbi kivezetést tartanak szükségesnek, az infláció ugyanis a Fed célszintjénél sokkal magasabb, miközben a munkaerőpiac a helyreállás jeleit mutatja.

Voltak a tagok között olyanok, akik egyelőre több beérkező adattól tették volna függővé a szigorítást, de ők is egyetértettek abban, hogy a Fednek nem szabad hezitálnia, ha azt látja, hogy a hosszabb távú árstabilitási célok veszélyben vannak.

A döntéshozók közül sokan emellett azt mondták, hogy egyre elfogadóbbak a vártnál korábbi kamatemeléssel kapcsolatban, ugyanis a munkaerőpiaci dinamika azt mutatja, hogy a gazdaság akár már jövőre megközelítheti a teljes foglalkoztatottság szintjét.

A Fed következő ülésére december 14-15-én kerül sor.

Címlapkép: Getty Images

Amerika Kína sakk stockfotó
karácsony utca boltok tömeg
koronavirus vakcina
egyiptom tengerpart nyralas

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Tematikus PR cikk
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Budapesti Metropolitan Egyetem