állami kórház egészségügy oltópont covid
Gazdaság

Csődök sorozata jöhet, ha a kórházak nem fizetnek a beszállítóiknak

Portfolio
A kórházi tartozások rendezésének további halasztása nemcsak a beszállítókra nézve hátrányos, hanem az egészségügyi ellátórendszer zavartalan működését is veszélyezteti. A Covid-pandémia negyedik hulláma miatt különösen fontos, hogy a cégek azonnal tudjanak reagálni a kórházak gyorsan változó eszközigényére. Lejárt követeléseik mihamarabbi rendezése ezt a reakcióképességet is javítja - vélik a beszállítók.

Közös sajtótájékoztatót tartottak az orvostechnikai beszállító cégek legnagyobb érdekképviseletei, az ETOSZ, a MediKlaszter és az Orvostechnikai Szövetség. Itt a közlemény szerint elhangzott, hogy a magyarországi kórházak lejárt adósságállománya jelenleg mintegy 45 milliárd forint. Tíz hónap alatt úgy nőtt közel negyvenmilliárd forinttal a tartozásállomány, hogy az év nagy részében a fekvőbeteg- intézmények szinte csak Covid-ellátást és halaszthatatlan műtéteket végeztek.

Fontos hangsúlyozni, hogy a kórházak fizetőképességének problémája nem új keletű, hanem már évtizedek óta fennáll, ám a járvány okozta jelenlegi bizonytalan helyzetben kiemelten fontos, hogy a vállalkozások megkapják a leszállított termékek jogos ellenértékét. Ugyanilyen fontos, hogy a járványhullám lecsengését követően mihamarabb elkezdődjön az elmaradt beavatkozások pótlása, hiszen sok beteg már hónapok óta vár az orvosilag indokolt műtétre - vélekednek a beszállítók.

A kifizetések elmaradása a kisebb vállalkozásokat csődbe viheti, de már a nagyobb cégeknek is pénzügyi nehézségeket okoz.

Mindez olyan turbulens időszakban történik, amikor a világjárvány miatt a kereskedelmi ellátási láncok a megszokottnál jóval sérülékenyebbek, a gyártási és logisztikai folyamatok jelentősen költségesebbek.

A kórházak tartozásainak rendezése kormányzati döntés kérdése, hiszen a szükséges költségvetési források rendelkezésre állnak. A rekordmértékű gazdasági növekedés következtében a magyar gazdaság már meghaladta a járvány előtti teljesítményét. A gyógyító-megelőző ellátások ezévi költségvetési kiadásai ugyanakkor időarányosan 77 milliárd forinttal elmaradnak az erre szánt keretösszegtől. Pénzügyi akadálya tehát nincs annak, hogy a kormány rendezze az intézmények adósságát.

"Szervezeteink a 2021. év nyarán az érintett szakminisztériumokhoz (EMMI-BM-PM), majd a Miniszterelnökséghez fordultak a lejárt kórházi tartozások rendezése érdekében. Ezek a megkeresések nem vezettek eredményre, ugyanakkor az általunk képviselt szektor kölcsönös partnerségen alapuló megoldásra törekszik a kormányzattal, ezért szeptemberben konkrét megoldási javaslatokat is megfogalmaztunk" - emlékeztetnek a szervezetek.

A probléma orvoslására a beszállítók az elmúlt időszakban számos alkalommal ígéretet kaptak. A jelenlegi kormányzati ciklusban is több kormányhatározat született a kórházak fizetőképességének helyreállításához kapcsolódó feladatokról (1673/2018. (XII. 13.) Korm. határozat, 1798/2019. (XII. 23.) Korm. határozat). Tavaly januárban Orbán Viktor miniszterelnök a nyilvánosság előtt kijelentette, hogy a kórházak eladósodásának gyakorlatát föl kell számolni, és nem szabad úgy zárni a pénzügyi évet, hogy bármelyik kórház adósságot halmoz föl.

A kórházi beszállítói kör mintegy négyezer hazai vállalkozást jelent, amelyek belföldön adóznak és számos magyar családnak biztosítanak megélhetést. Ezek a vállalkozások joggal várják az állami szereplőktől a szállításaik megállapodás szerinti ellenértékének határidőben történő kifizetését, illetve késedelmes fizetés esetén a törvényben biztosított jogkövetkezmények (késedelmi kamat, behajtási költségátalány) alkalmazhatóságát.

Magyarország Kormánya többször kinyilvánította, hogy az egészségipart nemzetstratégiai jelentőségű szektornak tekinti. A kórházi beszállítók annyit kérnek, hogy az állam a saját intézményeinek tartozása kapcsán ugyanolyan következetességgel lépjen fel, mint a neki tartozókkal szemben - javasolják.

A nyilvánosság előtt ismert, hogy kormányzati berkekben jelenleg is zajlik előkészítő munka az egészségügy strukturális átalakítása kapcsán. A szervezetek ennek kapcsán azt hangsúlyozzák, hogy

a fennálló kórházi adósságok rendezése nem várhat a strukturális változások tényleges megvalósulásáig.

Az egészségügyi átalakítások az állam döntési kompetenciájába tartoznak, ezért méltánytalan lenne, ha a piaci szereplőknek tovább kellene hitelezniük a kórházakat mindaddig, amíg az átalakításoktól remélt kedvező hatások bekövetkeznek.

Címlapkép forrása: MTI/Varga György

Amerika Kína sakk stockfotó
karácsony utca boltok tömeg
koronavirus vakcina
egyiptom tengerpart nyralas

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Tematikus PR cikk
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Budapesti Metropolitan Egyetem