iskola oktatás tanár pedagógus
Gazdaság

Ezért menekülnek a tanárok az iskolákból - Csoda, hogy még valaki bejár tanítani

Portfolio
Egyre több tanár fizetését éri el a garantált bérminimum, miután a tanárok bére évek óta nem emelkedik, a szakmunkás minimálbér viszont minden esztendőben nő.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kiszámolta, hogy mennyit kereshetnek jövőre a tanárok. "2022-es bértábláink számítása során – egyelőre – nem zavar be semmiféle illetményemelés, amit a nevelés-oktatás kapott volna a kormányzattól" - írja a PDSZ, emlékeztetve arra, hogy ezért is fogott össze a két szakszervezet, és közös sztrájkbizottságot alakítva tárgyalnak a kormánnyal "a jogos és igazságos illetményemelésről".

Eddig sikertelenül, a vállalatok azonban már megállapodtak a kormánnyal. Ennek hatására a legalább középfokú végzettségű munkakört betöltők garantált bérminimuma 2022-ben bruttó 260 ezer forintra emelkedik, vagyis 20%-kal nő ez az összeg. Ez a lépés egyrészt azzal jár, hogy emelkednek azok az összegek, amelyeknél kevesebbet teljes állású munkaviszonyban nem lehet keresni legalább középfokú végzettséggel – ugyanakkor nem változik továbbra sem a bértábla a nevelés-oktatásban, ennek köszönhetően pedig

egyre több kollégánk bére zuhan az alá az összeg alá, amelyet a munkáltató minimálisan ki kell fizessen a munkavállalónak.

- fogalmaz a PDSZ.

A Portfolio bemutatta, hogy a garantált bérminimum emelésének hatására évtizedes tapasztalattal rendelkező tanárokat suhint meg a szakmunkás minimálbér szele. Ez még akkor is így lesz, ha a kormány 10%-kal emeli a pedagógusok illetményét, ahogy azt tervezi. Ezt viszont a pedagógus szakszervezetek nem fogadják el logikus módon, hiszen ez még mindig csak a fele a garantált bérminimum emelésének – vagyis sokan a megemelt bérrel is a bérminimum alatt keresnének.

A bérminimumot el nem érő tanároknak az illetményét "a munkáltató kénytelen kiegészíteni a garantált bérminimumra, azaz egyre többünk illetménye lesz a törvényesen kifizethető legminimálisabb összeg 2022-től" - írja a PDSZ.

A gyakornoki és a Pedagógus 1. kategóriába tartozó munkavállalókra érvényes bértábla. Forrás: PDSZ

Sárgával jelölték valamennyi olyan kategóriát, ahol a garantált bérminimum szintjére, avagy az alá zuhant a kategóriába tartozó munkatársak illetménye. A mályva színű cellákba pedig azt az illetménykülönbözetet tüntették fel, ami a 2022. évi minimálbérrel mint vetítési alappal és a jelenlegi vetítési alappal, a 2014-es minimálbérrrel (101500 forint) számított bérek különbsége. Kiszámolták azt is, hogy a 200 ezer forintos minimálbérrel (ami 2022-től érvénybe lép) mennyi pénzt keresnének. A vetítési alap a tanároknál azonban nem ez, hanem továbbra is a 2014-es minimálbér.

"A 2022-es bértábla jól mutatja, hogy a kormányzat mennyire döbbenetesen elhanyagolja a közoktatásban dolgozókat" - írta a PDSZ. "A középfokú pedagógiai végzettséggel dolgozók – közéjük leginkább a középfokú óvónőképzőtt végzett óvodapedagógusok tartoznak – egészen a Ped. II. kategóriáig (két minősítő vizsgát tett - a szerk.) bezárólag a teljes karrierjük során ugyanarra a bérre számíthatnak: a garantált bérminimumot kapják a pályájuk megkezdésétől nyugdíjba vonulásukig" - mutatják be számításaikat.

A Pedagógus II. kategóriába tartozó munkavállalókra érvényes bértábla. Forrás: PDSZ

A PDSZ szerint megdöbbentő, hogy

egy 14 éve a pályán lévő Ped. I. kategóriába tartozó főiskolai diplomával tanító pedagógus is bruttó 260 ezer forint garantált bérminimumot kap.

Hogy jutottunk idáig?

  • 2019-ben megtörtént, hogy a főiskolai diplomával (BA/BSc) rendelkező, pályakezdő pedagógusok illetménye alacsonyabbá vált, mint az akkori garantált bérminimum (közkeletű nevén szakmunkás minimálbér). Azóta a pedagógusoknak erre az összegre, vagyis a garantált bérminimumra egészítik ki a fizetését.
  • 2020-ban megtörtént, hogy a mesterdiplomával (MA/MSc) rendelkező, pályakezdő pedagógusok fizetését is a szakmunkás minimálbérre kellett korrigálni. Az ok egyszerű: a pedagógusok bére akkor sem emelkedett, a minimálbér és a garantált bérminimum viszont 8-8%-kal nőtt, ami utolérte/meghaladta a mesterdiplomás tanárok fizetését is.
  • 2021-ben megtörtént, hogy a 3-5 év szakmai tapasztalattal rendelkező, a 2 év gyakornoki idejüket teljesítő, majd sikeres minősítő vizsgát tett pedagógusoknak (Pedagógus I. fokozatba lépett) az alapilletményét is utolérte a garantált bérminimum. Ugyanis a bérminimum 4%-kal nőtt (219 ezer forintra), miközben a pedagógusok alapfizetése semennyivel sem emelkedett (219 240 forint maradt).

A fentiek tükrében nem meglepő, hogy egyre nagyobb a pedagógushiány Magyarországon. A kérdés már csak az, hogy ekkora fizetésért meddig lesz valaki, aki bejár az iskolákba dolgozni.

Címlapkép: Getty Images

építőipar
bullbear
otp
szeleromu_kislany_szelenergia_szalad
Elindult a program: 40 ezer forintot kaphatnak havonta a kisgyermekes szülők
Adama Barrow
rendorseg elleneorzes razzia
Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Állítsd a valószínűségeket a saját oldaladra!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
építőipar