Előfizetői tartalom

Itthon titkolják, de kiderült: 979 év alatt térülne a Budapest-Belgrád vasútfelújítás

Portfolio
A Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakasza kilométerenként 1,4 milliárd forinttal drágábban épülhet meg, mint a szerbiai szakasza, és mivel csak meglepően kismértékű, 10-12%-os terherforgalom-növekedést okoz majd, így 2025-től évi 766 millió forintnyi (!) plusz vámbevétele lehet a magyar államnak, ezért a beruházás magyar szakaszának megtérülése a 750 milliárd forintra tervezett beruházási költség mellett 979 évre (!) tehető – derül ki az Investigate Europe újságírói által a Telexen közzétett hosszú oknyomozó riportból.

Alig tudni valamit hivatalosan A 979 év nagyjából a középértéke azoknak az eddig megjelent megtérülési kalkulációknak, amelyek meglehetősen széles sávban szóródtak a beépített paraméterek miatt: egy 2017 májusi számítás még 2400 évre tette a megtérülést, aztán 2017 decemberében egy másik kalkuláció már "csak" 131 évre. A mostani kalkulációk azért lehetnek valamivel...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés