Előfizetői tartalom

Keserves harcot vív a világ az inflációval - de Európa csak legyint az árrobbanásra

Az inflációs nyomás már lépésre késztette a Fedet. Az amerikai jegybank elkezdte kivezetni a gigantikus eszközvásárlási programot, és már jövőre kamatot emelhet. Az sem lenne meglepő, ha még idén felgyorsítaná az eszközvásárlási program kivezetését. Nem a Fed volt az egyedüli: a Bank of England is kamatemelést vetít előre, a mi régiónkban pedig egészen markáns kamatemeléseket látunk. Ezzel szemben az EKB azt tervezi, hogy a márciusban kifutó eszközvásárlási programja helyére új programot alkosson, és tartósan jelen legyen a kötvénypiacon. A kamatemelési várakozásokat pedig agresszívan igyekszik letörni az jegybank. Az EKB és a Fed eltérő álláspontja látványosan érződik a devizapiacon, és a divergencia a forint kilátásait is rontja. Pedig nem sok esély van az EKB fordulatára, holott az inflációs nyomás tovább erősödik. De miért evez a széllel szembe a jegybank? A válasz az infláció és a növekedés eltérő szerkezetében keresendő.

A gazdaságok a határozott jegybanki válaszoknak is köszönhetően gyors kilábalást mutatnak a válságból. A fiskális fellépés mellett a jegybankok közreműködésének sikere is vitathatatlan: a történelmi mélypontra csökkentett kamatokkal és a szinte végtelen likviditással sikerült elsimítani a pénzpiaci kilengéseket, és (legalábbis átmenetileg) sikerült teljesen zárójelbe tenni az államadósságokkal kapcsolatos fenntarthatósági kockázatokat.

A kilábalás jelenlegi szakaszában viszont már másfajta jegybanki hozzáállást követelnek a megváltozott feltételek: a kereslet visszapattant, miközben a kínálat nem tudta tartani a lépést. A keresleti-kínálati súrlódásokat egyéb externális tényezők is támogatták (időjárási jelenségek, geopolitikai feszültségek stb.). Az erős kereslet gyenge kínálattal párosul, amelynek rég nem látott áremelkedés lett a vége.

A jegybankok többsége fokozatosan normalizálta az eddig ultralaza monetáris politikáját, hogy a kereslet enyhítésével csökkentsék valamelyest az inflációs nyomást és a várakozásokat. A szigorításban viszont jegybankonként nagyon eltérő képet látunk, és van köztük egy, amelyik továbbra is ultralaza maradt.

Miről olvashatsz még ebben a cikkben?

  • A Fed már elkezdte a szigorítást, és a mi régiónk jegybankjai is léptek
  • Az EKB egyelőre határozottan elzárkózik a kamatemeléstől
  • Az eszközvásárlási programot sem tervezik megszüntetni egyhamar
  • Az európai jegybanknak megvan rá az oka, hogy laza maradjon - és most el is magyarázta, mi az
  • Az eltérő monetáris politikai pozíciók viszont gyenge eurót - és gyenge forintot - vetítenek előre

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés