Előfizetői tartalom

Évek eredményeit tiporta el a koronavírus – Nők tömegei kerültek nehéz helyzetbe, de vajon van kiút?

Veres Dóra
Az elmúlt években úgy tűnt, elindult egy pozitív változás a nemek közötti egyenlőtlenség felszámolása terén, ennek azonban a koronavírus-járvány véget vetett. A vírushelyzet miatt elrendelt lezárások csak tovább növelték a nők terheit, ennek következtében pedig még sebezhetőbbek lettek a munkaerőpiaci pozíciójukat tekintve: több nő hagyta ott vagy veszítette el az állását a járvány következtében, mint férfi. Szakemberek segítségével jártunk utána, vajon mi várható a pandémia után, van-e bármilyen pozitív hozadéka az elmúlt másfél évben az életet jelentősen nehezebbé tevő koronavírusnak.

A KSH adatai szerint 2021. első félévében a férfiak havi bruttó átlagkeresete 19%-kal magasabb volt, mint a nőké. A férfiak havi átlagos bruttó bére egyébként 8,9, míg a nőké ettől alacsonyabb mértékben (8,0%-kal) nőtt egy év alatt. A kiadvány megjegyzi, a nemek közötti eltérés mögött a foglalkoztatási jellemzők különbségei is meghúzódnak, a férfiak és a nők...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái