Szijjarto Peter LNG Summit konferencia
Gazdaság

Szijjártó Péter: kicsi a horvát LNG-terminál, az orosz gázszerződés stabilitást, az azeri gáz pedig reményt ad

Portfolio
Mindenki tudta, hogy idén lejár Magyarország hosszú távú gázvásárlási szerződése Oroszországgal, de a kritizálók részéről mégsem történt semmi érdemleges előrelépés az infrastruktúra-fejlesztések terén, ezért újabb megállapodást kellett kötni a Gazprommal, amely "attól függetlenül, hogy tetszik-e vagy sem, meghatározó szereplő a térség energiaellátásában" – hangsúlyozta a hétfői budapesti LNG Summit konferencián Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter a tárca összefoglalója szerint rámutatott: az új szerződésnek köszönhetően kiszámító és megfizethető módon biztosítható Magyarország ellátása, így itt nem kell szembenézni azokkal a problémákkal, amelyekkel a kontinens más részein igen. Mint mondta, a Gazprom eddig mindig megbízhatóan betartotta a megállapodásokat.

Szijjártó Péter több ponton is hibásnak nevezte az európai politikát, így például rámutatott, hogy bár voltak bizonyos előrelépések, az elmúlt években egyetlen olyan nagyobb fejlesztés sem történt, amely gyökeres változást hozott volna a leginkább kiszolgáltatott régió helyzetében. Sérelmezte emellett, hogy a politikai és ideológiai kérdéseket túlságosan belekeverték az energetikai döntésekbe, kiemelve, hogy

politikai nyilatkozatokkal nem lehet fűteni az otthonokat.

Megemlítette azt is, hogy nem voltak feltöltve kellő mértékben a gáztárolók a kontinensen, különösen annak nyugati felében. Hibának nevezte, hogy az energetikai átállásban megfeledkeztek az átmeneti időszakról, és hátrányos megkülönböztetés éri a nukleáris energiatermelést. A miniszter leszögezte, hogy a kormány mindig támogatta az európai energiabiztonság erősítését célzó terveket, például a horvátországi LNG-terminál építését, valamint az interkonnektorok létesítését a szomszédos országokkal.

A miniszter úgy vélekedett, hogy

a diverzifikációt illetően középtávon egyedül az azerbajdzsáni gázforrások nyújtanak némi reményt.

Bár a horvátországi LNG-terminál történelmi léptékben nézve fontos, és hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon fenntartható legyen Európa egyik legalacsonyabb rezsiköltsége, de szerinte nem elég nagy kapacitású. Mindent meg kell tenni az energiaforrások diverzifikációjának érdekében, ugyanakkor a kormány politikáját a bírálatok ellenére továbbra is Magyarország ellátásbiztonságának garantálása fogja meghatározni - hangsúlyozta. 

Címlapkép forrása: MTI/Kovács Attila. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megnyitóbeszédet mond a Budapest LNG Summit konferencián 2021. december 6-án.

rakéta háború orosz amerika
volkswagen kína
fehér ház donald trump joe biden amerikai elnökválasztás 2020 usa
Trump beszólt, idén is elkerülheti az államcsődöt Amerika
német berlin
vakcina oltás koroavírus

Kiszámoló Ez történt a héten

Az amerikai külkereskedelmi egyenleg újra tovább romlott novemberben. A havi 99 milliárd dolláros áruhiányt csak némileg...

Holdblog Értéktelenedő pénz

A pandémia évei a pénz nyomtatásának (elértéktelenedésnek) évei voltak, ez vélhetően nem újdonság, hiszen...

Holdblog Álomgyilkosok

Úgy tűnik a tőzsdei álmodozás korának egyelőre vége. 2020 tavaszától hatalmas mennyiségű frissen teremtett jegybankpénz/költségvetési...

2022. április 6.
Agrárium 2022
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó

Elemző munkatárs

Elemző munkatárs
Díjmentes online előadás
Mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Online előadás
Milyen részvényeket érdemes most venni?
tilos utazás tiltás