Előfizetői tartalom

Három előrejelzés az omikronról: ha a legrosszabb válik igazzá, nagyon csúnya idők jönnek

Portfolio
Az omikron variáns feltűnése azonnal zavart keltett a piacokon, ami nem véletlen. Ha a mutánsról kiderül, hogy fertőzőképesebb, mint a delta, és a vakcinákkal szemben is sokkal ellenállóbb, akkor nincs mese: a fejlett világ ismét a tavalyihoz hasonló lezárásokról dönthet. Ebben az esetben a gazdaság ismét nagy ütést kapna, holott Európa kibocsátása még a válság előtti szintet sem érte el. A recesszió talán csak átmeneti lesz, de az éves átlagos növekedés egy ilyen forgatókönyv szerint egészen alacsony lenne. Szerencsére vannak ennél kedvezőbb forgatókönyvek is - az ING Bank közgazdászai azt vizsgálták, milyen hatással lehet az omikron a világgazdaságra. Röviden: minden azon múlik, hogy az omikron hogy viselkedik a deltához képest.

Még mindig nagyon keveset tudunk a Dél-Afrikában felfedezett omikron-variánsról, így aztán annak várható gazdasági hatásait sem lehet pontosan megmondani. Becsülni viszont lehet, de ehhez több forgatókönyvet kell felvázolnunk. A két legfontosabb, gazdaságpolitikai-relevanciájú kérdés, amit az omikronnal kapcsolatban tudnunk kell, a következő: valóban fertőzőképesebb-e...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés