varga mihály pénzügyminiszter
Gazdaság

Rendkívüli bejelentés a kormánytól: rengeteg beruházást elhalasztanak!

Portfolio
Miután kiderült, hogy gigantikus volt az államháztartás hiánya novemberben és eldőlt, hogy idén már biztosan nem kapja meg a költségvetés Brüsszelből helyreállítási program 326 milliárd forintos előlegét, azt jelentette be csütörtök esti közleményében a Pénzügyminisztérium, hogy 350 milliárd forintnyi beruházást elhalaszt a kormány azért, hogy pótlólagos költségvetési tartalékot képezzen. Ezzel azt akarja elérni a kabinet, hogy anélkül is biztosan csökkenjen idén év végén a GDP-arányos államadósság ráta, hogy közben túlságosan is leapasztaná a költségvetés likvid tartalékait. A Magyar Közlönyben máris megjelent a kormányhatározat a költségvetés pénzügyi tartalékainak növeléséről.

Így indokol a Pénzügyminisztérium

A tárca által csütörök este 9 óra után kiadott közlemény mindössze két bekezdésből áll (kiemelések tőlünk):

"A magyar gazdaság újraindítása sikeres: a gazdaság teljesítménye 6,1%-kal nőtt, a beruházások 12% felett bővültek, a foglalkoztatottak száma 4,7 millióra emelkedett, a munkanélküliségi ráta pedig 4% alá javult. Mindez azt jelenti, hogy a magyar gazdaság teljesítményét már kisebb mértékben szükséges állami beruházásokon keresztül is ösztönözni. A kormány úgy döntött, hogy egyes beruházásokat később valósít meg, ezzel jelentősen, összesen 350 milliárd forinttal növeli Magyarország idei évi pénzügyi tartalékait az államadósság csökkentése mellett.

A hamarosan megjelenő, a költségvetés pénzügyi tartalékainak növeléséről szóló kormányhatározat rögzíti, hogy az államadósság-mutató csökkenésének a Kincstári Egységes Számla magas szintje mellett kell megvalósulnia. Magyarország nemcsak az elsők között indította újra a gazdaságát, a magyar gazdaság mára meghaladta a járvány előtti teljesítményét. Ez lehetőséget ad az egyensúlyi mutatók javítására, amellyel erősödik hazánk pénzügyi stabilitása, tovább javul befektetői megítélése. A pénzügyi tartalékokat oly módon növeli a kormány, hogy közben jut forrás a 13. havi nyugdíjra, a családi adóvisszatérítésre, a 25 év alattiak adómentességére, és a munkát terhelő adók 750 milliárd forintos csökkentésére is."

Mi a döntés háttere?

Amint a bevezetőben jeleztük: az első 11 havi masszív deficit adat, illetve az egyelőre biztosan elmaradó 326 milliárdos helyreállítási előleg miatt utóbbival csaknem megegyező volumenben döntött arról a kormány, hogy elhalaszt beruházásokat. Arra, hogy a példátlanul magas novemberi deficit után decemberben már biztosan jóval kisebb költekezési mozgástere lesz a kormánynak, mint az elmúlt években "megszokhattuk", tegnapi cikkünkben már rámutattunk.

Az MNB-nél tartott kormányzati betétek összege szeptember végére 4465 milliárd forintra, történelmi csúcsra ugrott (döntő részben az 1500 milliárd forintot kitevő akkori devizakötvény-kibocsátások miatt), aztán ez október végére 608 milliárddal 3856 milliárdra, történelmi összevetésben még mindig rendkívül magas szintre mérséklődött. A novemberi 1009 milliárdos államháztartási deficit ezt bizonyára jócskán tovább apasztotta, így a leapadt tartalékok visszatöltése bizonyára lényeges ok lehetett a kormány döntésében, hogy elhalaszt beruházásokat.

A másik fontos ok pedig az adósságrátával függhet össze, amint ugyanis a Portfolio hasábjain nemrég megjelent cikkében a Költségvetési Tanács elnöke is figyelmeztetett: nagyon kicentizett, hogy egyáltalán tud-e teljesülni idén év végén az alkotmányos adósságszabály (a tavaly év végi 80,4%-ról legalább 0,1%-ponttal csökkennie kell a rátának, noha az idei harmadik negyedév végén már 80,5%-os volt a ráta és azóta októberben és novemberben jelentős deficit alakult ki).

Mindezek alapján tehát meglátásunk szerint az idei évi költségvetési tapasztalatok és az adósságszabály betartása lehetett a két fő ok, ami miatt meghozta a fenti döntést a kormány. A beruházások halasztásával és az így képzett költségvetési tartalékkal azt érheti el, hogy anélkül is biztosan csökkenjen az év végére kimutatott adósságráta, hogy közben túlságosan leapasztaná a költségvetés likvid tartalékait (Kincstári Egységes Számla, KESZ).

A kiadások elhalasztása első körben úgy hat az államháztartásra, hogy a kiadások csökkenése miatt kisebb lesz a hiány. A pénzforgalmi hiány bizonyosan, de valószínűleg az uniós elszámolásban fontos eredményszemléletű is. A kisebb kiadás miatt az állam likvid pénzügyi tartalékai magasabb szinten maradnak, ugyanakkor a KESZ-en még mindig sok pénz van, így elképzelhető, hogy nem is annyira a KESZ-egyenleg, mint inkább a költségvetési hiány menedzselése volt a fő cél. Az is elképzelhető, hogy a magasabb KESZ-egyenleg év végi adósság műveleteket, például adósság visszavásárlási lépéseket könnyit meg, és így az államadósság csökkenése is könnyebb lehet.

Máris itt a határozat

A Magyar Közlöny csütörtök esti számában már meg is jelent az 1888/2021. (XII. 9.) számú kormányhatározat "költségvetés pénzügyi tartalékainak növeléséről" címmel. A határozat mindössze három rövid pontból áll és az alábbiakat tartalmazza.

A Kormány:

  • 1. egyetért azzal, hogy a 2021. évi államadósság-mutató csökkenése a Kincstári Egységes Számla magas szintje mellett valósuljon meg;
  • 2. az 1. pont szerinti cél teljesítése érdekében 350 milliárd forint pótlólagos pénzügyi tartalék képzése céljából felhívja a fejezeteket irányító szervek vezetőit, hogy a 2021. évi költségvetés végrehajtása során gondoskodjanak arról, hogy a szakmai (nem uniós) fejezeti kezelésű előirányzatok 2021. költségvetési évről szóló beszámoló szerinti összes költségvetési kiadásai ne haladják meg az 1. mellékletben meghatározott összegeket (a továbbiakban: fejezeti kiadási maximum), azzal, hogy az adott fejezet fejezeti kiadási maximumába beletartoznak a XLVII. Gazdaságújraindítási Alap adott fejezet által kezelt fejezeti kezelésű előirányzatai is;
  • 3. a 2. pontban meghatározott fejezeti kiadási maximumtól való eltérésre a pénzügyminiszter adhat engedélyt.

A fentiek után pedig az említett melléklet az alábbi táblázatot tartalmazza:

Címlapkép forrása: Portfolio

elemző
francia ország koronavírus járvány hullám omikron
kariko katalin
who getty stock
feher haz
auchan
antony blinken
horvátország zászló

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Ajándék ötlet
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
auchan