FONTOS Mégis mit művel a magyar lakosság? Megijedtek a bankok, hogy nem kell a hitelük
 
Előfizetői tartalom

Hatalmas fordulat: a nagy költekezés után korrigál a kormány

Csiki Gergely
A választási évben sem lehet korlátok nélkül költekezni - talán így lehet összefoglalni a kormány pénteken bejelentett döntésének lényegét, ami nem előzmények nélküli. Arra készül ugyanis a Pénzügyminisztérium, hogy a 2022-ben vállalt 5,9%-os GDP-arányos költségvetési hiánycélt 4,94%-ra faragja le. Ez alapvetően jelentős fordulat a fiskális politikában, ugyanakkor nem előzmények nélküli, hiszen az elmúlt egy hétben több jel is mutatkozott erre. Mindezektől függetlenül nem lesz könnyű dolga a kormánynak, hiszen a választások előtt hatalmas költekezés valósul meg, és arról még semmit sem tudunk, hogy a hiánylefaragást pontosan hogyan is valósítaná meg. Egyelőre csak egy határozott ígéretről van szó, ami fontos, épp egy választási évben.

Fontos üzenet Komoly bejelentést tett Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken, amikor a 2022-es költségvetés finanszírozási tervét mutatta be az Államadósság Kezelő Központtal közösen. A legfontosabb üzenet, hogy a támogató fiskális politikának fenn kell maradnia, de nem azzal a lendülettel, ahogy korábban. Kevésbé van szükség a beruházásokra. Az eredetileg vállalt...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái