Előfizetői tartalom

Drágább lesz idén a diós bejgli és egekben a déli gyümölcsök ára is

Portfolio
Több mezőgazdasági termék termelői ára emelkedett az év utolsó hónapjában, a drágulás várhatóan a fogyasztói árakat is tovább fűti majd. Az Agrárközgadasági Intézet adatai alapján a karácsonyi sütemények egyik fő hozzávalója, a méz termelői ára emelkedett, de a bejglibe kerülő dió kilója is többe került december elején a Budapesti Nagybani Piac kínálata szerint. A mák és a gesztenye ugyanakkor a tavalyitól valamelyest olcsóbban volt elérhető. Az import gyümölcsöknél drágulás érintette a banánt, a narancsot és a kivit. A zöldségek közül magasabb áron került a Budapesti Nagybani Piac választékába december elején a burgonya, amely mellett emelkedett a hüvelyesek, a paradicsom, a cékla, a hagyma ára is. A hazai húsipari termékek termelői ára eközben vegyes képet jelzett: december elejére drágult a tojás és a csirkehús, ezekkel szemben novemberben a darabolt sertéshús feldolgozói értékesítési ára kétszámjegyű csökkentést mutatott.

December elején az Agrárközgazdasági Intézet adatai alapján a Budapesti Nagybani Piacon a hazai dióbél 3400 forint/kilogramm leggyakoribb áron szerepelt a választékban. Az ára az előző hetihez képest csökkent, míg a 2020 azonos hetit 3 százalékkal haladta meg. A külpiaci, jelöletlen származású dióbelet 3720 forint/kilogramm áron kínálták. Nemcsak dióból készülhet...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés