Előfizetői tartalom

Történelmi csúcs körül az európai gázár, de a Gazprom jövőre jóval olcsóbb exportárral számol

Portfolio
|
MTI
Miközben tegnap 2000 dollár/köbméter fölé, történelmi csúcsra ugrott a holland TTF gáztőzsdén a gázár és ma is annak közelében ragadt a Jamál-Európa vezetéken történő visszafordított gázszállítás miatt, aközben a Gazprom egyik vezetője 250-280 dolláros átlagos 2022-es exportárakról tett említést egy nyilatkozatban. Ez a mostani extrém piaci árszinteknek gyakorlatilag a töredékét jelentené, ha bekövetkezne. Közben kiderült, hogy a 15 éves magyar-orosz gázszerződésben 225 dolláros ár szerepelhet egy Ukrajnával kapcsolatban tett vállalásért cserébe.

Miután tegnap visszafelé indult el a gázszállítás a Jamál-Európa vezetéken a német-lengyel határon, mert több megrendelést kapott az üzemeltető a lengyelek, mint a német vásárlók felől, szerdán továbbra is reverz üzemmódban folyik a gáztovábbítás (tehát a lengyelek felé megy, nem a németek felé). Ez arra utal, hogy az oroszok továbbra is kevés gázt küldenek a fehéroroszokon...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés