Előfizetői tartalom

A kormány új előrejelzése: minden jobb lesz a következő években, kivéve az a fránya infláció

Magasabb GDP-növekedés, brutális fogyasztási kiadásbővülés, jobb bérnövekedés, erősebb exportkilátások, gyorsabb államadósság-lefaragás. Eközben viszont lassabb költségvetési hiánycsökkentés, magasabb büdzsé biztonsági tartalékok, és lassabb ütemű inflációcsökkenés - nagyjából így foglalható össze röviden a Pénzügyminisztérium szokás szerint év végén megjelenő, szerdán közzétett előrejelzése. Bemutatjuk, mi vár a magyar gazdaságra a kormány frissített prognózisa alapján. Azt érdemes kiemelni, hogy a költségvetés központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya 5300 milliárd forint felett lesz, ami egészen elképesztő, tekintettel arra, hogy rég látott GDP-növekedés is segítette a büdzsét.

Szerda reggel a Pénzügyminisztérium közzétette a 2021-2025 közötti időszakra szóló – makrogazdasági és költségvetési előrejelzését. Ez több szempontból is érdekes: egyrészt, hogy a kormány milyen makroparaméterekkel kalkulál a következő évekre, és a fiskális számokból milyen tervekre lehet következtetni, másrészt, hogy ez hogyan változott a 2020 év végén közölt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés