Előfizetői tartalom

Járványelemző: bekövetkezett a negatív fordulat, megjött az omikron hullám Magyarországra

Portfolio
Szerda óta szemmel láthatóan elkezdődött a makroszkopikus omikron járványhullám Magyarországon - írja a Portfolio-nak küldött elemzésében Vattay Gábor. Az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője, aki az elmúlt hónapokban járványelemző modellt épített, azt becsüli: jelenleg az esetek 25-30 százalékát okozhatja az új variáns. Mindezek alapján úgy látszik, hogy az 5. hullám kezdetén járunk, de egyelőre korai lenne komoly következtetéseket levonni, ugyanis az omikron variáns a deltánál valószínűleg kevésbé súlyos, ám gyorsabb terjedése okozhat még problémát.

A Portfolio a csütörtök reggel megjelent szerdai koronavírus-adatok kapcsán már rámutatott arra, hogy bár a főbb járványügyi adatok javultak tegnap, azonban több figyelmeztető jelt is lehetett már azonosítani. Azt írtuk, hogy a szerdai adathoz képest az új fertőzöttek száma emelkedett (3 hete nem látott mértékben), az új esetszám-csökkenés üteme így egyre jobban lassul...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés