modern iroda munka
Gazdaság

Újabb fecske: ennél a cégnél is 4 napos munkahetet vezetnek be

Portfolio
A négynapos munkahét mostantól állandó juttatás a San Francisco-i székhelyű, e-kereskedelmi fejlesztő cég, a Bolt alkalmazottai számára - írja a CNBC.

A San Francisco-i székhelyű e-kereskedelmi fejlesztő cég tavaly ősszel kísérleti jelleggel vezette be a 4 napos munkahetet, az eredmények pedig elsöprően pozitívak voltak - mondta Ryan Breslow alapító és vezérigazgató. Hozzátette, hogy a termelékenységük nőni tudott, a dolgozók pedig boldogabba lettek.

A három hónapos próbaidőszak végén végzett felmérés szerint az alkalmazottak 94%-a és a menedzsment 91%-a javasolta a 4 napos munkahét folytatását.

Emellett a munkavállalók 84%-a azt mondta, hogy produktívabb lett, 86%-uk pedig azt, hogy hatékonyabban tudott gazdálkodni az idejével. Eközben 84%-uk úgy látta, hogy javult a munka és a magánélet egyensúlya.

A cikkben szereplő Bolt elnevezésű cég nem azonos a nálunk ismert személyszállítással és étel házhoz szállítással foglalkozó vállalattal.

A vezérigazgató szerint nem feltétlenül az számít, hogy hány munkaórát dolgoznak az alkalmazottak, hanem, hogy azt mennyire hatékonyan teszik. Sok olyan cég van, ahol többet törődnek a "munka látszatával" a munkavállalók, mint magával a munkával. 

Az 550 teljes munkaidős alkalmazottat foglalkoztató Bolt egyike annak a néhány amerikai vállalatnak, amely áttért a rövidített munkahétre. Korábban egy brit bank hasonló döntéséről számoltunk be:

A négynapos munkahetet támogatók remélik, hogy el fog terjedni ez az ötlet, ami egyébként nagy vonzerővel bírhat az új munkavállalók számára, de a régieket is motiválhatja abban, hogy ne menjenek el a cégtől. Ugyanakkor egyértelmű, hogy nem való minden cég számára a rövidebb munkahét, a Bolt is különböző működési átalakításokat eszközölt, mielőtt véglegesítették volna az új szabályaikat - a vezérigazgató állításai szerint.

Eddig 30 vállalat jelentkezett az Egyesült Államokban és Kanadában egy hat hónapos, összehangolt kísérletre, amelyek középpontjában az "ugyanakkora fizetésért kevesebb munkaidő" áll. Az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és Új-Zélandon is indulnak hasonló kísérleti programok.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Duna Terasz Grande

Duna Terasz Grande

1138 Budapest, Úszódaru
790 db lakás
31 – 117 m2 alapterület
29.9 – 198.2 M Ft
Átadás:
2023. márc

Ajánlatot kérek

Címlapkép: Shutterstock

Szijjártó andorra
Koronavírus omikron oltás
trader23
Etiópia álbanán

Kiszámoló Te mennyit költesz?

A tegnapi cikk kommentjeiben előkerült, hogy ki mennyit keres és mennyit költ, egyesek szerint sehogy nem tudják 800...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Koronavírus omikron oltás