favipiravir_koronavirus_gyogyszer
Gazdaság

Kudarcot vallott a favipiravir a koronavírus ellen? – Egy japán kutatás leállítása is erre utal

Portfolio
Másfél év után leállították Japánban a favipiravirral végzett, államilag szponzorált, megfigyeléses COVID-19 klinikai vizsgálatot, azaz annak az antivirális szernek a vizsgálatát, amelynek másolatát itthon engedélyezték a koronavírus-fertőzések rosszabbra fordulása elleni eljárásban – hívja fel a figyelmet szombat esti Facebook-bejegyzésében Dobson Szabolcs szakgyógyszerész.

Japánban 2020 februárjától múlt év végéig folytak az államilag támogatott klinikai vizsgálatok a favipiravirt kifejlesztő, úgynevezett originátor cég, a Fujifilm gyógyszerével, az Avigannal, amelynek másolatai hazánkban is elérhetők – jegyzi meg Dobson. Bár a hivatalos japán hírből nem derül ki az ok, de szerinte az

vélhetően nem a sikeresség. Amennyiben most is kudarcot vallott a favipiravir, ez már a sorban a harmadik komoly tanulmány, amely blamázzsal végződik.

– zárta gondolatait a szakgyógyszerész.

Idehaza a háziorvosok is felírhatják a térítésmentesen kiváltható antivirális szert olyan esetekben, amikor a koronavírus-fertőzés kezd rosszabbra fordulni (pl. erős köhögés, tüdőgyulladás kialakulásának veszélye) és az a cél, hogy azt megállítsák, és így lehetőleg el lehessen kerülni a kórházba kerülést és a súlyos lefolyást.

Pénteken a 24.hu írt egy összefoglalót arról, hogy a világon csak Japánban, Kínában és Magyarországon használták a favipiravirt a koronavírus ellen és összességében kedvezőtlenek voltak a tapasztalatok vele. A lap cikke úgy fogalmaz:

a gyors engedélyezés ellenére az elmúlt majdnem két év alatt kiderült, hogy a favipiravir hatásossága a SARS-CoV-2 ellen finoman szólva is visszafogott.

Hozzátették: „Azt nem lehet kijelenteni, hogy semmilyen szituációban nem működik, de a mellékhatásokat és a potenciális járványügyi következményeit tekintve egyáltalán nem indokolt, hogy a mai napig nemcsak használjuk, de a háziorvosoknak ajánlott is, hogy felírják, ha koronavírus-pozitív beteg jelentkezik náluk.” 2021 novemberéig egy akkori kormányzati közlemény szerint már 168 ezer dobozzal ki is váltottak az érintettek a gyógyszertárakban.

A lap emlékeztet rá, hogy eddig egyetlen magyar vizsgálatot végeztek a favipiravirral, mely kórházi körülmények között próbált választ találni arra, hat-e a szer a koronavírus ellen. A vizsgálatot a Semmelweis Egyetem és a Dél-pesti Centrumkórház Hematológiai és Infektológiai Intézete végezte 150 beteg bevonásával, az eredményeket 2020 decemberében publikálták egy preprint szerveren. kutatás egyértelműen azzal zárult, hogy a favipiravirnak a betegség lefolyására gyakorolt jótékony hatását a kórházban ápolt felnőtt betegek esetében nem lehetett bizonyítani.

Az eredmények és a favipiravir itthoni tapasztalatai kapcsán a lapnak Sarkadi Balázs kutatóorvos, akadémikus is nyilatkozott, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a szert csak Magyarországon engedélyezték koronavírus ellen, az Európai Gyógyszerügynökség és az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal kísérleti stádiumban tartotta, nem adott ki rá engedélyt, mert nem tartotta elég hatékonynak.

A negatív eredményekről tavaly egy Nature-cikk is megjelent

– emlékeztetett. „A szert influenza ellen fejlesztették ki Japánban, onnan átkerült Kínába, majd gyors engedélyeztetéssel Magyarországra”.

Címlapkép forrása: Getty Images

covid részleg kórház omikron járvány koronavírus
bullbear
szijjarto kkm
koronavírus oltás
koronavírus covid-19 vakcina oltás pandémia
iskola tábla

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Online előadás
Megnézzük a rések típusait és következményeit aktuális példákon keresztül.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
covid részleg kórház omikron járvány koronavírus