Előfizetői tartalom

A líra válsága és vágtató infláció közepette jöhet előrehozott választás Törökországban

Portfolio
A tavalyi év utolsó hónapjaiban rájárt a rúd a török lírára, a deviza rohamosan veszítette el értékét. A legnagyobb gyengülést az őszi-téli hónapok hozták, amikor a jegybank ismét kamatcsökkentésbe kezdett, hogy megfeleljen Erdogan elnök elvárásainak. A török elnök meggyőződése, hogy a magas inflációt a magas kamatok okozzák, de a valóság rácáfolt az unortodox elképzelésre: a kamatcsökkentések hatására gyengült a líra és elszállt az infláció. A Fitch Solutions szerint azonban 2022 a török líra számára további gyengülés után mélypont körüli stabilizálódást hozhat, az év második felében pedig mérséklődhet az infláció. Ez pedig akár jól is jöhet Erdogan elnöknek, aki alighanem előrehozott választásra készül.

A török líra vesszőfutása 2022 végén új szintre ért, a fizetőeszköz több mint 50%-ot gyengült a dollárral szemben 2021-ben. A Fitch Solutions közgazdászai arra számítanak, hogy a török líra tovább gyengülhet 2022-ben, ami az infláció emelkedéséhez is hozzájárul majd: az elemzők ezért jócskán felfelé módosították előrejelzésüket, 25,3% helyett immár 30,4%-is áremelkedést várnak Törökországban.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Az elemzők emlékeztetnek, hogy az infláció már 2021 második felében fellángolt, főleg a negyedik negyedévben. Ennek oka elsősorban a globális problémákban: ellátási zavarokban, energiaárak emelkedésében keresendő, de a török líra meredek leértékelődése a dollárral szemben szintén hozzájárult ehhez. Törökország nettó importőr energiából és nyersanyagokból, az import értéke 25%-kal nőtt 2021 első 11 hónapjában az előző év azonos időszakához képest. 2020-ban ugyanez 4,3% volt, míg 2019-ben 8,9%-kal csökkent az import.

Ez nagyban hozzájárult a török infláció elszállásához, ami év végén 36,1%-ra nőtt az előző év végéhez képest, az éves átlagos áremelkedés pedig 19,4% volt. Az inflációs nyomás továbbra is jelentős maradhat, az okok ugyanis nem szűntek meg a Fitch Solutions elemzői szerint. Mindazonáltal az év közepétől jöhet némi enyhülés, az elszálló árak ugyanis fékezhetik a keresletet, az év második felében pedig az éves áremelkedés bázisa is magasabb lesz, azaz az éves változás nem tűnik majd olyan jelentősnek.

Miről olvashatsz még ebben a cikkben?

  • Miért szállt el a török infláció az év második felében?
  • Mit csinált a jegybank, ami miatt ennyire gyorsan veszítette értékét a líra?
  • Hogyan próbálja meg a török kormány erősíteni a deivzát?
  • A makrogazdasági pálya és a külföldi folyamatok segítik a lírát vagy rontanak a helyzeten?
  • Mi vár az országra 2022-ben?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés