brusszel europai unio
Gazdaság

Kitolta a gázról és a nukleáris energiáról szóló nagy döntés előtti konzultáció határidejét az Európai Bizottság

Portfolio
Holnap, azaz január 12-én járt volna le annak a határideje, hogy a tagállami szakértők panelje véleményezhesse a szilveszter éjjel kiküldött európai bizottsági javaslatot a fenntartható energiahordozókkal kapcsolatban, de ezt január 21-re elhalasztották.

Az Európai Bizottság hétfőn jelentette be a döntését a határidő kitolásáról, hogy a Reuters tudósítása szerint több időt adjon a tagállamoknak a reagálásra, miután az újév előtt 5 perccel kiküldött anyag érdemi véleményezése az újévi szabadságolások miatt nehézkesebb.

Amint megírtuk: az uniós taxonómia rendelet régóta húzódó módosítása kapcsán a német-francia szembenállás hatására olyan javaslatokat próbált letenni az asztalra az Európai Bizottság, amely mögé egyik nagyhatalom se tud fordított minősített többséget megszervezni a tagállamokat tömörítő Tanácsban. Ehhez legalább 20 tagállamnak kellene összefognia, amelyek legalább az uniós összlakosság 65%-át képviselik és még az Európai Parlamentben is legalább 353 képviselőnek elleneznie kellene a végső szöveget.

Gyakorlatilag lehetetlen esemény, hogy ekkora többséget maga mögé tudna szervezni a Tanácsban akár Németország (gázt szorgalmazza, nukleárist ellenzi, mert a nukleáris erőműveinek leállítása miatt még jobban rászorul erre a kiegyenlítő energiára és ezért kell neki az Északi Áramlat 2 is), akár Franciaország (nukleáris energiát szorgalmazza, hiszen az áramtermelése közel háromnegyede ebből van, a gázt elutasítja és egy tíz országból álló csoportot tudott maga mögé állítani, köztük Magyarországot). Ha pedig egyik nagyhatalom köré szerveződött országcsoport se tudja blokkolni a Bizottság által lefektetett terveket, akkor azok 4 hónappal a publikálásuk után hatályba lépnek, így legfeljebb azon mehet majd ebben a 4 hónapban a vita, hogy mit és hogyan módosítsanak a bizottsági terven. Ezt viszont azzal igyekszik minimalizálni a Bizottság, hogy ebben a tagállami szakértői panelben előre kikérdezi az érintetteket, hogy milyen paraméterek mentén véglegesítse a rendelettervezetet, hogy utána ne legyen azokban már érdemi módosítás.

A rendelettervezet módosítása azt célozza, hogy bizonyos paraméterek mentén fenntarthatónak lehessen minősíteni (zöld címkével lehessen ellátni) a gázt és a nukleáris energiát az EU-ban, hogy mindez segítse az energia átmenetet és így a 2030-as, majd a 2050-es klímacélok elérhetőségét azáltal, hogy sok közösségi és magánfinanszírozási csatorna előtt nyíljon meg az út.

A január elején kiszivárgott részletek szerint a Bizottság azt tervezi, hogy

  • Azoknak a gázprojekteknek adna ideiglenesen zöld címkét az Európai Bizottság, amelyek kiváltják a szenet, és kilowattóránként legfeljebb 270 gramm szén-dioxid-egyenértéket bocsátanak ki. Az ilyen erőműveknek 2030 vége előtt be kell szerezniük az építési engedélyt, és 2035 végére kell áttérniük megújuló vagy alacsony szén-dioxid-kibocsátású gázokra.
  • Emellett a terv másik kényes pontja az, hogy a nukleáris energiát mindaddig fenntartható kategóriába sorolná a Bizottság, amíg a 2045-ig építési engedélyt kapott új erőművek megfelelnek a környezet és a vízkészletek jelentős károsodásának elkerülése érdekében meghatározott kritériumoknak.

Ezekkel a főbb paraméterekkel ment ki tehát a tagállami kormányoknak, szakértői csapatoknak a bizottsági rendelettervezet és most 9 nappal több időt kaptak a véleményezésre.

Címlapkép forrása: Getty Images

bear_1
kormányülés orbán viktor
amerikai-egyesult-allamok-ukrajna
omikron
tedrosz-adhanom-gebrejeszusz-who

Holdblog Netflix összeomlás

Az idei év talán legtöbb befektetőt megmozgató kérdése, hogy az amerikai technológiai részvények még meddig teljesíthetik...

Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Hogyan teljesítenek a főbb részvénypiacok?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
wall-street-new-york-amerikai-egyesult-allamok