vásárlás bolt pénz gyerek kiskereskedelem
Gazdaság

Élelmiszerár-befagyasztás: ki jár jól a nagy leárazással?

Portfolio
Sokan örülhetnek, amikor meghallják, hogy hat termék ára nem emelkedhet Magyarországon, különösen a mostani, évtizedes áremelkedés időszakában. Az árbefagyasztásnak mégsem olyan biztos, hogy sok nyertese lesz.

Teljesen meglepte a kereskedelmi szektort Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése, miszerint hat terméknek az árát befagyasztják. Sőt, a tavaly október 15-i szintre kell visszacsökkenteni.

Hat élelmiszertermék esetében beavatkozunk a termékek árába, azokat vissza kell vinni az október 15-én jellemző szintre - jelentette be Orbán Viktor a Facebook oldalán videóüzenetben.

A lépés február 1-től érvényes, a hat termék a következő:

  • kristálycukor,
  • búza finomliszt,
  • napraforgó-étolaj,
  • sertéscomb,
  • csirkemell,
  • 2,8%-os tehéntej.

Rengeteg még a tisztázatlan kérdés. Még azt sem tudni, hogy milyen szintre kell visszacsökkenteni a termékek árát. A viszonyítási pont lehet az országos átlagár, amit a KSH közöl, az agrárkutató árfigyelése, a harmadik pedig a cégek saját, korábbi ára. Mint sok minden, ez is a részletszabályokból derül majd ki, amelyeket még nem ismerünk.

A legkevésbé rosszul a multinacionális vállalatok járhatnak, ezen belül is a diszkontláncok, mert minden bizonnyal az ő árszintjükhöz lesz a legközelebb a befagyasztott ár, ha országos átlagárat választanak ki. A legrosszabbul a magyar kkv-k, kisboltok járhatnak, amelyek egyébként magasabb árakkal dolgoznak, így nagyobb lesz a veszteségük is.

Ugyanakkor a hat termék árnak a befagyasztásából származó veszteséget a boltok nem fogják lenyelni. Kiszámolják, hogy mekkora az ebből fakadó veszteség, és a többi termék árát annyival fogják megemelni (amelyekre nem vonatkozik az árstop), hogy ne legyen veszteségük. Lehetőségként merül még fel a termelői oldalon történő árcsökkentés, de a mozgástér ott korlátozottabbnak tűnik: az áremelkedés ugyanis éppen a termelőket érő költségársokk miatt gyorsul, a takarmánytól az energiáig számos költségelem lényegesen emelkedik. Vagyis nem világos, hogy a vásárló miért járna jól, ha a kosarában más termékeket is vesz a befagyasztottakon kívül, amelyek jelentősen emelkednek majd.

A benzinár befagyasztásához képest most az a különbség, hogy az akkori ármaximum veszteséget jelentett, amit más termékek árának emelésével a kutak nem tudtak kompenzálni, a kiskereskedelmi üzletek esetében viszont nagy a cégek mozgástere, rengeteg termék van, amit emelhetnek.

Ha viszont egyes boltok úgy látják, hogy ennek ellenére is csak jelentős veszteséggel tudják majd árulni ezt a hat terméket, vagy a hat termék közül néhányat, akkor egyszerűen csökkentik majd a kínálatukban ezeknek a mennyiségét. Ha a rendelet nem tiltja meg, amit még nem ismerünk, akár drasztikus mértékben is visszavághatják a kínálatot - a legolcsóbb fajtát árulják majd a termékből.

Eddig a pontig úgy tűnik, hogy a magyar vásárlónak „nullszalldós” az árbefagyasztás. Csakhogy a multik akár igyekezhetnek lecsapni az olcsó importra az árstopos termékek esetében, és háttérbe szorítják majd a magyar termelőket. Vagyis az olcsóbb, importált termékek kerülhetnek a polcokra, és levehetik a magyarokat. Persze, csak ha a rendelet nem tiltja majd.

Összességében tehát egyelőre (nem minden részlet ismeretében) úgy tűnik, hogy

  • a diszkontok járhatnak a legkevésbé rosszul, míg a magyar láncok kerülhetnek nehezebb helyzetbe,
  • azonban a cégek más termékek árát meg fogják emelni, amelyekre nem vonatkozik az árstop, hogy kompenzálják a veszteséget,
  • miközben a boltokban egyre több lehet az olcsó importélelmiszer a hat, befagyasztott termék esetében, és háttérbe (vagy akár teljesen ki-) szoríthatják a jobb minőségű termékeket.

Címlapkép: Getty Images

Frankfurti tőzsde
fed
forint készpénz bankjegy
vakcina koronavírus
ekb

Kiszámoló Az ingyenesség hatalma

Az emberi viselkedést szeretjük racionálisnak beállítani, de a legtöbb esetben nagyon távol van attól. A közgazdaságnak...

Tematikus PR cikk
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2022
2022. április 26.
Építőipar 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
arstop cimlapkep