Előfizetői tartalom

Fellélegeztek a világpiacok Powell üzeneteire az omikron-hullám berobbanása mellett is

Portfolio
Az amerikai gazdaság nagyon erős ahhoz, hogy átvészelje egyrészt az omikron-hullám berobbanását, ami egyébként is csak rövid távú hatásokat okoz, másrészt a közelgő kamatemeléseket, és a jegybanki mérleg leépítésének kezdetét – üzente keddi szenátusi meghallgatása során Jerome Powell Fed-elnök. Emellett azt is mondta, hogy miközben az infláció ellen határozottan fel akarnak lépni a kamatemelésekkel, a mennyiségi szigorítás megkezdésétől még kicsit távolabb vannak.  Ezek az üzenetek összességében megnyugtatóan hatottak az amerikai részvény-, kötvény- és devizapiacokra, mert azt érzékeltették, hogy a Fed bízik abban, hogy az infláció elleni harc miatt kényszerűen megkezdődő monetáris politikai normalizáció nem fogja beomlasztani a gazdasági növekedést, ez pedig összességében táplálja a kockázati étvágyat.

Powell újrajelölésének szenátusi meghallgatása több fontos üzenetet is hozott, amelyeket érdemes kiemelni: Az infláció sokkal magasabban jár, mint a jegybanki cél és a gazdaságnak nincs tovább szüksége a nagyon támogató monetáris politikai keretrendszerhez, amit eddig kialakítottunk Az infláció leszorítására kell törekednünk, ami várakozásunk szerint egyébként idén...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés