koronavírus vakcina szputnyik orosz oltás getty stock
Gazdaság

Vakcinafigyelmeztetés érkezett: gyengíthetik az immunválaszt az ismételten beadott megerősítő oltások

Portfolio
Gyengíthetik az immunválaszt és kifáraszthatják az embereket a négy havonta megismételt megerősítő oltások amellett, hogy nem is kivitelezhetők – figyelmeztetett az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). A hatóság legkorábban áprilisban hagyhat jóvá specifikus vírusvariáns elleni vakcinát, amilyen a Pfizer fejlesztés alatt álló oltása.

UPDATE: a Bloomberg cikkében helyreigazítást hajtott végre, ezért mi is módosítottuk cikkünket, miszerint nem az immunrendszert gyengíthetik az ismételten beadott oltások, hanem az immunválaszt. Ennek megfelelően módosítottuk a cikk címét és első mondatát.

A Bloomberg szerint az EMA azt javasolja, hogy az egyes országok a hideg évszakok beköszöntéhez kössék az újabb koronavírus elleni oltásokat az északi és a déli féltekén is, követve az influenza elleni védőoltásokra vonatkozó stratégiai terveket.

A javaslat azt követően jelent meg, hogy egyes országok már a második megerősítő oltás bevezetését fontolgatják, Izraelben pedig már meg is kezdődött a negyedik oltások beadása az omikron vírusvariáns felfutása miatt, Nagy-Britanniában viszont egyelőre nem tartják ezt szükségesnek.

A megerősítő oltásokat be lehet adni egyszer vagy talán kétszer, de ez nem olyasmi, amit állandóan meg kellene ismételni – fogalmazott Marco Cavaleri, az EMA vakcinastratégiáért felelős igazgatója. A hatóság szerint a szájon és intravénásan beadott antivirális szerek, mint például a Paxlovid vagy a Remdesivir, az omikron ellen is megtartották hatékonyságukat.

Az ügynökség azt is közölte, hogy legkorábban áprilisban hagyhat jóvá specifikus vírusvariáns elleni vakcinát, mivel a folyamat 3-4 hónapig tart. A Pfizer a napokban közölte, hogy márciusra készen lehet az omikron variáns elleni oltása.

Címlapkép: Getty Images

cia
Szijjártó andorra
Koronavírus omikron oltás

Kiszámoló Te mennyit költesz?

A tegnapi cikk kommentjeiben előkerült, hogy ki mennyit keres és mennyit költ, egyesek szerint sehogy nem tudják 800...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
hotel lobby szálloda