koronavírus vakcina oltás oltakozás oltatás
Gazdaság

Itt a döntés: Magyarország bevezeti a 4. koronavírus elleni oltást!

Portfolio
A 4. oltást orvossal való konzultáció alapján bárki megkaphatja - válaszolta egy újságírói kérdésre Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Fel lehet venni a 4. koronavírus elleni oltást Magyarországon orvossal való konzultáció után. Ezt újságírói kérdésre közölte Gulyás Gergely a mai Kormányinfón. A negyedik oltásról szóló szabályozás várhatóan egy héten belül megjelenik.

A Portfolio korábbi cikkében azt írta, hogy nem várhatunk arra, hogy megérkezzen az omikron-specifikus koronavírus elleni oltás Magyarországra, hiszen sokaknak már most is nagyon alacsony a védettsége a vírussal szemben.

Akik két Sinopharm vakcinát kaptak tavasszal és egy emlékeztető oltást nyáron, azoknak lehetővé kell tenni a 4. oltás felvételét

– mondta korábban a Portfolio-nak Sinkó Ottó, a Videoton társ-vezérigazgatója a vállalat munkavállalóinak tesztelési eredményeire alapozva. Szerinte a kormánynak januárban biztosítani kell a hozzáférést a 4. oltáshoz, aminek a felvételét azoknak is érdemes megfontolniuk, akik négy-öt hónapja kapták meg a 3. dózist, hiszen jelentősen mérséklődhetett mostanra az ellenanyag-szintjük.

Már nagyon esedékes a negyedik vakcina szükségessége – mondta korábban Rusvai Miklós virológus. Szerinte a negyedik vakcina elsősorban már azoknál lehet szükséges, akiket nagyon korán vették fel a korábbi dózisokat. Körülbelül egy évvel ezelőtt kezdődtek az immunizálások az egészségügyben, az idősotthonokban – emlékeztetett.

Ezt követően megszólaltak a magyar egészségügy vezetői is. A harmadik oltás felvétele után 6-7 hónappal csökkent jelentősen a védettség szintje Kásler Miklós miniszter szerint. Ez azt jelenti, hogy akik tavaly augusztusban vették fel a harmadik dózist, azoknak már csökken a védettségük.

A harmadik oltás időpontja után egy-másfél hónapon belül rendkívül magas az ellenananyagszint emelkedése, és körülbelül 6-7 hónap után csökken jelentősen – mondta Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere az InfoRádióban. Kásler magyarázata szerint az immunválasz mértéke a harmadik oltás után a dózis előtti szinthez képest a 25-szörösére emelkedik, a sejtes immunválasz pedig 52 százalékkal nő. Ez minden életkorcsoportra és minden vakcinára vonatkozik, és ez az indoka annak, hogy életmentő mindenki számára a harmadik oltás felvétele - tette hozzá.

Emlékezetes, Magyarországon tavaly augusztus óta elérhető a harmadik oltás. Ebből következik, hogy mostanra – ha Kásler magyarázatából indulunk ki – vannak, akiknek csökken az ellenanyag szintje. Hamarosan letelik a fél év a harmadik oltást felvételét követően azoknak, akik augusztusban vették azt fel.

KÁSLER MIKLÓS ELMONDTA, TELJESEN BIZTOS ABBAN, HOGY SZÁMOLNI KELL A NEGYEDIK OLTÁS SZÜKSÉGESSÉGÉVEL, AZ EGÉSZSÉGÜGYI KORMÁNYZAT PEDIG SZÁMOL IS EZZEL.

Az immunológiai vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a negyedik oltás várható időpontja nem négy hónap után szükséges, mint a második után, hanem hosszabb idővel kell számolni, de az immunológiai eredmények csak akkor válhatnak ismertté, ha a harmadik oltás után már 4-5 hónap eltelik, és a szakemberek mérni tudnak – mondta a miniszter.

Címlapkép: Getty Images

bear_1
kormányülés orbán viktor
amerikai-egyesult-allamok-ukrajna
omikron
tedrosz-adhanom-gebrejeszusz-who

Holdblog Netflix összeomlás

Az idei év talán legtöbb befektetőt megmozgató kérdése, hogy az amerikai technológiai részvények még meddig teljesíthetik...

Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Hogyan teljesítenek a főbb részvénypiacok?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
wall-street-new-york-amerikai-egyesult-allamok