élelmiszer élelmiszerár bolt kiskereskedelem
Gazdaság

Újabb információk derültek ki az élelmiszerár-stopról

Portfolio
Mivel az alapvető élelmiszerek egy részénél már egyébként is csak 5%-os volt az áfakulcs, így nem volt sok mozgástér az áfacsökkentésen keresztül leszorítani a fogyasztói árat, és mivel novembertől kezdett begyűrűzni az élelmiszer infláció Magyarországra, ezért a kormány egyelőre 6 élelmiszercsoport árát érintő korlátozásával kapcsolatos tegnapi döntése azt jelenti, hogy minden boltnak a saját október közepén alkalmazott árazási szintjére kell visszatérnie legalább három hónapra – jelezte a mai Kormányinfón Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte, hogy a csirkehúsra vonatkozó árkorlát a csirkemell mellett a farra, hátra és a farhátra is vonatkozik, a részletek majd a napokban várható rendeletből derül ki. Elárulta: az, hogy a bolt úgy jár-e el, hogy az október közepi saját árszintjére csökkenti vissza az árakat, ellenőrizhető lesz az online pénztárgépek által szolgáltatott adatok alapján. Azt is jelezte, hogy

egyelőre három hónapra hozzák meg az élelmiszerár-stopot, de szükség esetén ez meghosszabbítható lesz.

A szóban forgó hat termék közül a sertéscomb, csirkemell, a csirkefarhát és a tehéntej esetén már eddig is az 5%-os áfakulcs volt érvényben. Ez alapján pedig kérdésre válaszolva rögzítette Gulyás, hogy a kormány számos nemzetközi gyakorlatot áttekintett a döntése előtt, és azért nem a lengyel utat választotta (5%-os áfa nulla százalékra csökkentése), mert azzal túl kevés árcsökkentést tudott volna elérni, miközben az államkassza is bukott volna vele az adóbevétel kiesés miatt. Úgy fogalmazott: azért nem a lengyel utat választották, mert az alapvető élelmiszerekre vonatkozó 5%-os áfakulcs törlésével "lényegesen kisebb mértékben csökkentek volna az árak" , miközben "az 5%-nál nagyobb árcsökkenésre van szükség". Ezért tehát a szerb példát választották, és ezért kell visszatérni az október közepén alkalmazott árszintre a boltoknak.

Néhány pontosító kérdésre elárulta: a tej kapcsán csak a 2,8%-os UHT tehéntejre lesz érvényes az árstop, és a napokon belül megjelenő kormányrendelet azt is rögzíti majd, hogy ugyanannyi mennyiséget (fajtát) kell kitenni az árstoppal érintett élelmiszerekből, mint októberben, így nem lehet trükközni.

Azt is rögzítette Gulyás, hogy "többszintű szigorú szankciórendszer lesz", ennek része a pénzbírság és a működési engedéllyel kapcsolatos szankció is. Néhány napon belül megjelenik a kormányrendelet és "visszatartó hatályú lesz".

A mai bejelentés fontos újdonsága, hogy a várakozásokkal ellentétben nem egyenárszint lesz az országban, hanem minden boltnak a saját október közepi árszintjére kell visszatérnie egy meghatározott árplafon mellett.

Így tehát az eddig jellemző árkülönbségek valószínűleg ezután is fennmaradnak a boltokban. Amint rámutattunk: ez számos további hatást generálhat majd a kiskereskedelemben (jobb minőségű termékek kiszorulása, olcsó import felfutása, külföldi diszkontláncok kedvezőbb helyzetbe kerülése, stb.).

Gulyás Gergely azt is rögzítette: nem lesz kompenzáció az élelmiszerár-stop miatt.

Nem vagyunk rosszindulatúak senkivel szemben. Van közös teherviselés. Körülbelül a kiskereskedelmi profit 140-150 milliárd forint. Ez az intézkedés bár jelentős hatással jár, biztos, hogy a 20 milliárdot nem éri el

- mondta Gulyás Gergely.

Azt is jelezte, hogy számításaik szerint összesen 2%-ponttal csökkenti az a négy kormányzati árstop-intézkedés az inflációt, amit eddig bejelentett a kormány. Ezt egyrészt a 2013 óta érvényben lévő rezsire értette, másrészt az októberben bejelentett, a 95-ös benzinre és a dízelre érvényes 480 forintos árstopra, harmadrészt a februártól júniusig érvényes kamatstopra, ami a változó kamatozású jelzálog hitelekre érvényes, negyedikként pedig a most bejelentett élelmiszerár-stopra.

A rezsicsökkentés családok számára havi mintegy 40 ezer forint könnyebbséget, az állam, illetve az energiaszolgáltatók számára pedig ekkora terhet jelenthet, erről bővebben:

Címlapkép forrása: Getty Images

bear_1
kormányülés orbán viktor
amerikai-egyesult-allamok-ukrajna
omikron
tedrosz-adhanom-gebrejeszusz-who

Holdblog Netflix összeomlás

Az idei év talán legtöbb befektetőt megmozgató kérdése, hogy az amerikai technológiai részvények még meddig teljesíthetik...

Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Hogyan teljesítenek a főbb részvénypiacok?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
wall-street-new-york-amerikai-egyesult-allamok