oltás vakcina koronavírus covid-19
Gazdaság

Virológus a negyedik oltásról: 3-4 havonta javasolt oltakozni

Portfolio
Duda Ernő szerint legalább félévente, de inkább 3-4 havonta javasolt egy-egy újabb oltást felvenni. Minél idősebb valaki, annál rövidebb ideig biztosít számára védettséget az oltás – fejtette ki a virológus az RTL Híradónak.

Adatok szerint úgy néz ki, hogy például, ha a Pfizer-oltás nem nagyon régi, tehát néhány héten, egy-két hónapon belül történt az oltás, akkor ez az omikronnal szemben véd. Nem azt kell számolni, hogy hányadik oltás, hanem hogy az illető az elmúlt 4 hónapban kapott-e oltást vagy sem.

Minél idősebb valaki, annál rövidebb ideig biztosít számára védettséget az oltás, és minél egészségesebb fiatal valaki, annál hosszabb ideig bízhat abban, hogy az oltás meg tudja védeni a fertőzéssel szemben.

Legalább félévente, de inkább 3-4 havonta javasolt egy-egy újabb oltást felvenni, mert az elmúlt egy év alatt kiderült, hogy amit korábban hittünk, hogy az oltás az legalább 1-1,5 éven keresztül védeni fog, az legfeljebb a fiatal egészségesek körében lehet igaz.

- fejtette ki Duda Ernő.

Az idősebbeknél az ellenanyagszint-csökkenés sokkal gyorsabb, az ellenanyag szintje másfél havonta feleződik. Tehát ha valaki augusztusban kapott egy oltást, ma már minimális védelemmel rendelkezik.

Nyilvánvaló, hogy a WHO azért nem ajánlja a negyedik-ötödik oltást, mert a világon sok olyan ország van, ahol az emberek mindössze 1-2 százaléka van beoltva. A prioritás az, hogy mindenütt a veszélyeztetettek és az egészségügyben dolgozók be legyenek oltva.

"Ismereteim szerint nem indokolt kifejezetten az omikron ellen oltást kifejleszteni, de lehet, hogy a később megjelenő variánsokkal szemben már erre szükség lesz" - mondta a virológus.

A címlapkép forrása: MTI/Balázs Attila.

bear_1
kormányülés orbán viktor
amerikai-egyesult-allamok-ukrajna
omikron
tedrosz-adhanom-gebrejeszusz-who

Holdblog Netflix összeomlás

Az idei év talán legtöbb befektetőt megmozgató kérdése, hogy az amerikai technológiai részvények még meddig teljesíthetik...

Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Hogyan teljesítenek a főbb részvénypiacok?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
wall-street-new-york-amerikai-egyesult-allamok