valasztas
Gazdaság

A veszélyhelyzet miatt a választások elhalasztására is lenne lehetőség Magyarországon egy rendelet szerint

Portfolio
Egy rendeletből derült ki, hogy a veszélyhelyzet miatt van lehetőség a parlamenti választás elhalasztására is. Korábbi információk arról szóltak, hogy a veszélyhelyzet miatt sem maradhat el a választás. Fontos kiemelni, hogy ez a rendelet egyáltalán nem azt jelenti, hogy a választások elmaradnának, csak annyit, hogy az elvi lehetőség adott erre.

Az Igazságügyi Minisztérium rendeletébe rejtettek el egy érdekes mondatot, ami szerint a veszélyhelyzet miatt el is maradhatnak a választások - írja az Azonnali. "Ha a választás veszélyhelyzet miatt elmarad, de az OEVI (Országos Egyéni Választási Iroda) a Ve. 121. § (2) bekezdése szerinti ajánlóívet már kinyomtatta, az ellátandó feladatokkal kapcsolatos normatívák alapján a támogatás megállapításra kerül" – vette észre a lap a Magyar Közlönyben. Az idézet az Igazságügyi Minisztérium rendeletéből származik, amelyik egyébként az országgyűlési választások, valamint az ugyanerre a napra tervezett népszavazás költségeinek elszámolásáról szól.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében tehát a veszélyhelyzet miatt lehetőség van arra, hogy akár el is maradjanak a parlamenti választások Magyarországon. Eddig kormányzati dokumentumban sehol nem írták le, hogy a kormány akár a választások elhalasztásával is számol a veszélyhelyzet miatt - írja az Azonnali -, sőt, amikor tavaly decemberében ezt újabb hat hónappal meghosszabbították, a törvény indoklásában külön szerepelt, hogy a választások kiírása és megtartása az Alaptörvényből következik, így azt mindenképpen meg kell tartani.

Áder János köztársasági elnök két napja jelentette be, hogy mikor lesznek a választások. Az Alaptörvény és a választási eljárási törvény egyértelmű rendelkezéseket tartalmaz arra, hogy a köztársasági elnök milyen időpontra tűzheti ki az országgyűlési képviselők általános választását. "E törvényi felhatalmazás alapján az országgyűlési képviselők általános választását a legkorábbi időpontra, 2022. április 3-ára tűzöm ki" - írta Áder János, köztársasági elnök.

"Az idei esztendőben Magyarország választójoggal rendelkező polgárai immár kilencedik alkalommal szabadon dönthetnek arról, hogy kikre bízzák közös ügyeink intézését" - írta Áder János. A köztársasági elnök a lehető legkorábbi időpontra tűzte ki az 2022-es választás időpontját.

Egy másik közlésben Áder János azt írta, hogy az Országgyűlés 2021. november 9-én egyhangúlag döntött arról, hogy népszavazást az országgyűlési képviselők általános választásának napján is lehessen tartani. Az Országgyűlési határozatban elrendelt négy kérdésről a népszavazást az elnök szintén április 3-ára tűzte ki, amely a gyermekvédelmi törvényről szól.

Címlapkép: Budapest, 2018. április 14. Az átjelentkezéssel szavazók, illetve a külképviseleten szavazók borítékjait "bekeverik" a választás estéjén fel nem bontott urnákba, és így számlálja meg a voksokat a szavazatszámláló bizottság a főváros 5. számú egyéni választókerületében, a VII. kerületi polgármesteri hivatalban 2018. április 14-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

elemző
francia ország koronavírus járvány hullám omikron
kariko katalin
who getty stock
feher haz
auchan
antony blinken
horvátország zászló

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Ajándék ötlet
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
auchan