kosar inflacio zoldseg
Gazdaság

Elszálltak az MNB inflációs mutatói

Portfolio
Nagy meglepetésre az infláció nem indult mérséklődésnek decemberben, hanem 14 éves csúcsán maradt, miközben a maginfláció 20 éves csúcsra szökött. Az alapvető árfolyamatok gyorsulása a délelőtt során megjelent jegybanki inflációs mutatókban is látványosan jelentkezett.

A 2004-től kezdődő publikálása óta sem a keresletérzékeny termékek, sem pedig a ritkán változó árú termékek inflációja nem volt olyan magas, mint 2021 decemberében - derül ki a jegybank mai jelentéséből. Előbbi 5,1%-ról 5,8%-ra, utóbbi 6,1%-ról 6,6%-ra ugrott, mutatva, hogy a hazai infláció a termékek egyre szélesebb körét érinti.

A jegybank az értékelésének (pdf) elején kiemeli, hogy az előző hónaphoz képest az infláció nem változott, így Magyarország azon európai országok egyike, ahol az év végén megállt az infláció 2021-ben jellemző gyorsulása. Ehhez érdemes hozzátenni, hogy az árfolyamatokban volt egy egyedi hatás: decemberben a dohánytermékek adóemelésének egy része kiesett az éves indexből, illetve már éreztette a hatását az üzemanyagár-plafon. Ha ez két a hatás nem lett volna, az infláció 7,4%-ról 8% fölé ugrott volna.

Az MNB számítása szerint 2021 decemberében a keresletérzékeny termékek és az élelmiszerek inflációs hozzájárulása nőtt. Az üzemanyagok továbbra is jelentősen, 1,7 százalékponttal járultak hozzá az éves inflációhoz, ugyanakkor az üzemanyagok nélkül számított kosár havi árváltozása 0,7 százalék volt, ami magasabb az elmúlt éveket jellemző decemberi értéknél. A jegybank azt is megállapítja, hogy

az átárazás magasabb üteme általánosan megfigyelhető.

mnb infla2

Az alábbi ábrán az is látszik, hogy az infláció gyorsulása különösen az utóbbi három hónapban látványos, ezen belül pedig november-decemberben igazán nagy az eltérés az ilyenkor megszokott árfolyamatokhoz képest:

mnb infla3

A jegybank mérése szerint decemberben kissé mérséklődtek, de továbbra is igen magasak az inflációs várakozások. "A lakosság inflációs várakozását mérő mutatókat a szokásosnál nagyobb változékonyság jellemzi. A mutatók decemberben az előző hónaphoz képest mérséklődtek és értékük a jegybanki célsáv fölött alakul" - fogalmaz az MNB.

mnb infla5

A legkomolyabb kockázat ezzel együtt is az, hogy a várakozásokat meghaladó áremelkedési ütem, a több oldalról tolt-húzott infláció még tovább növeli a várakozásokat, és egyfajta inflációs pszichózis alakul ki, ami gyorsabb átárazásokat, spirálokat indít be a gazdaságban.

Címlapkép: Getty Images

elemző
francia ország koronavírus járvány hullám omikron
kariko katalin
who getty stock
feher haz
auchan
antony blinken
horvátország zászló

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Ajándék ötlet
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
auchan