koronavirus
Gazdaság

Exkluzív adatok a koronavírusról: a Semmelweis Egyetem emberek ezreinek menti meg az életét

Portfolio
A Semmelweis Egyetemen kezelt koronavírusos kórházi betegek döntő többsége meggyógyul - derült ki a Semmelweis Egyetem Portfolio-nak küldött válaszából.

"A Semmelweis Egyetemen 2020. márciusa és 2022. január 11. között 6456 járó- és 8173 fő fekvőbeteget kezeltek a koronavírussal összefüggésben, úgy, hogy 200 esetben más kórházból szállítottak át az egyetem klinikáira gyakran súlyos, leromlott állapotban lévő betegeket" - közölte az Egyetem a Portfolio megkeresésére. "Mindezzel együtt 14 629 beteg közül 1521 főt vesztettünk el, vagyis összességében, a koronavírussal összefüggő esetek tekintetében, 10 százalék körüli a halálozás a Semmelweis Egyetemen" - írta az Egyetem.

Összességében tehát a Semmelweis a koronavírusos betegek döntő többségét megmentette. Ez alapvetően nem kell, hogy meglepetés legyen, azonban Kásler Miklós Emmi-miniszter szavai óta kétségek övezték a kórházak gyógyítási képességét. Kásler Miklós a napokban azt mondta, hogy a 4. hullámban a 450 ezer fertőzöttből 17 ezren voltak kórházban és 9485 ember hunyt el. Ez 55%-os halálozási rátát jelentett, vagyis azt feltételezi, hogy a magyar kórházak nagyon gyenge hatékonysággal dolgoznak. A Semmelweis közlése alapján azonban ennél sokkal jobb lehet a helyzet.

A Semmelweis adatai megnyugtatóak: azt mutatják, hogy a magyar kórházak a betegek nagy többségét meggyógyítják. Országosan eltérhetnek az adatok, vagyis az egyes kórházak között lehetnek különbségek, de nem olyan hatalmasak. Ráadásul a Semmelweis számait "rontják", hogy hozzájuk nagyon súlyos betegeket is átszállítottak. Ha csak a fekvőbetegeket számoljuk - hogy Kásler Miklós adataival összhangba hozzuk a számokat -, akkor is jóval 20% alatti az Egyetem Covid-halálozási rátája, ami érdemben alatta marad a Kásler Miklós adataiból kiszámolható, országos átlagos 55%-nak. Ebből az következik, hogy a kórházak jobban teljesítenek, mint ahogy az Emmi számai mutatják.

Kedden megkerestünk az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy helyesek-e a miniszer által közölt számok, helyes-e az 55%-os halálozási ráta. Cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

A Semmelweis Egyetem közölte: "a nagyszámú betegforgalom mellett az intézmény munkatársai 503 114 db koronavírus elleni oltást is beadtak, mert csak a vakcinával lehet esélyünk az egészség és a munkaképesség megőrzésére".

Címlapkép: Védőfelszerelést viselő ápolók a fővárosi Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 9-én. MTI/Balogh Zoltán

elemző
francia ország koronavírus járvány hullám omikron
kariko katalin
who getty stock
feher haz
auchan
antony blinken
horvátország zászló

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Ajándék ötlet
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
auchan