omikron szupervariáns szupermutáns delta domináns
Gazdaság

Falus András figyelmeztet: csak óvatosan az omikronnal

Portfolio
Egyelőre csak spekuláció, hogy a koronavírus omikron mutációjának megjelenésével lecseng a járvány – jelentette ki Falus András az InfoRádió érdeklődésére. Az immunológus szerinte jelenleg az aktív immunizálás, a vakcináció a leghatásosabb védekezés, de ez nem zárja ki más készítmények együttes alkalmazását.

Az Infostart beszámolójából az is kiderül, hogy Falus András elmondta, az, hogy ennyire rövid a sokszorozódási ideje, és ennyire gyorsan fertőz a koronavírus omikron változata, és hogy gyakorlatilag már nincs olyan család, ahol ne fordulna elő a fertőzöttség, az új jelenség, ahogyan annak klinikai hatása, tehát a kórházi ápolások szükségessége, nem beszélve az elhalálozások számáról.

Tekintettel a fentiekre az immunológus úgy véli, aki ma azt mondja, hogy

az omikron variánssal lecseng a járvány, az olyan bizonytalan hipotézist, spekulációt szólaltat meg, amibe ő maga nem merne belemenni.

Hozzáteszi, amit viszont biztosan ki lehet mondani az az, hogy nem tudunk eleget, amit el kell fogadni. Ez nem a tudás hiánya, hanem a tudás etikája, ethosza, ami ki meri mondani, hogy keveset tudunk még azzal együtt is, hogy a világon hatalmas számban fordul elő ez az új fertőzés – hangsúlyozta a szakértő.

Falus András szerint inkább csak reménykedhetünk abban, hogy a fentiek igazak, valamint, hogy a vakcinák, ha nem is teljes mértékben, de nagy védelmet adnak, nem beszélve a higiéniai megoldásokról, maszk, távolságtartás és kézmosás, amik mind segítséget biztosítanak a járvánnyal szembeni küzdelemben, bízva abban, hogy a politika pedig nem teremt az érdekeinek érvényesítése miatt olyan helyzeteket, amik rásegítenek a vírus amúgy is gyors terjedésére.

Az immunológus egyetértett azzal, hogy az oltás cáfolhatatlanul a legerősebb, legmegfelelőbb és a legtöbb országban jól bevált védekezési módszer.

Rámutatott, rengeteg gyógyszerfejlesztés is történik a világban. Megjegyezte,

sajnos a favipiravirról, mely készítmény Magyarországon gyógyszer formájában adható, kiderült, hogy lényegében hatástalan.

De emellett rengeteg új fejlesztés van – ismételte meg –, a különböző nagy gyógyszercégek pedig biztató eredményeket közölnek. De nem az aktív, tehát a vakcina általi immunizáció az egyetlen megoldás, passzív is létezik: ebben az esetben olyan ellenanyagokat állítanak elő, amik blokkolják a vírus sejtekbe való behatolását, amivel szintén sokan foglalkoznak, miután hatalmas a motiváció, ha csak az anyagi vonzatát nézzük. És bár a monoklonális ellenanyagok hatása nem is olyan hosszan tartó, mint a vakcináké, de hatnak – tette hozzá Falus András.

Az immunológus úgy véli, a leghatásosabb mégis az immunrendszer memóriáját felerősítő vakcináció, de ez nem zárja ki a többi készítmény párhuzamos alkalmazását.

Címlapkép forrása: Getty Images

elemző
francia ország koronavírus járvány hullám omikron
kariko katalin
who getty stock
feher haz
auchan
antony blinken
horvátország zászló

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Ajándék ötlet
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
auchan