vásárlás bolt üzlet
Gazdaság

Itt a bombameglepetés: nem enyhül az árrobbanás Magyarországon!

Portfolio
Decemberben 7,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon, ez megegyezett a novemberi szinttel – közölte a KSH péntek reggel. Vagyis a várakozásokkal ellentétben nem enyhült az inflációs nyomás az év végén, ami egyértelműen kellemetlen meglepetés. Így továbbra is tizennégyéves csúcson van az áremelkedés.

Decemberben 7,4%-kal emelkedtek a fogyasztói árak, ez meghaladta a Portfolio által megkérdezett elemzők 7,1%-os várakozását. A még rosszabb hír, hogy a szakemberek egyértelműen arra számítottak, hogy novemberben tetőzhetett az infláció, legfeljebb az év eleji átárazások hozhatnak kellemetlen meglepetést, ehhez képest

kellemetlen meglepetés, hogy már decemberben sem csökkent az áremelkedési ütem, erre a megkérdezett elemzők közül senki nem számított.

Közben a maginfláció a novemberi 5,3%-ról 6,4%-ra, gyakorlatilag 20 éves csúcsára ugrott.

Az általános árnyomás erejét jelzi, hogy az alapvető inflációs folyamatokat megragadni hivatott maginflációs mutató milyen látványos tempóban gyorsul. Ha 2021 utolsó negyedévének tempója egy éven keresztül tartana, akkor a maginfláció a 10%-ot közelítené. A mai adat alapján könnyen elképzelhető, hogy a negyedéves évesített maginflációs mutatót hamarosan a két számjegyű tartományban láthatjuk.

Az inflációs meglepetés fő oka az élelmiszerek gyors drágulása, éves alapon (novemberrel szemben) már átlag feletti ennek a körnek a drágulási üteme. A gyors drágulást elsősorban az energiaárak, és az alapanyagárak felől érkező termelői árnyomás hajtja, de valószínű, hogy a növekvő inflációs várakozások és áremelési szándékok miatt is könnyebben tudott ez utat törni a fogyasztói árakba. A kereskedelmi szektor már csak azért is emelhet bátran árat, mert a keresleti oldalon a lakossági jövedelmek gyors bővülését látja, 2021 vége, 2022 eleje a nagy állami transzferekről szól.

Ráadásul a kiskereskedelmi szegmens közben már decemberben hallhatott az élelmiszer-beszolgáltatási tervekről, a kiskereskedelmi adó emeléséről, illetve számolhatott a januártól érvényes magasabb bérköltségekkel, ami szintén áremelésre ösztönözhette.

A vártnál magasabb infláció a monetáris politika szempontjából is kellemetlen, hiszen alapesetben arra lehetett számítani, hogy november után lassú csökkenésnek indul majd az áremelkedési ütem. A jelek szerint ez nem valósult meg, sőt a januári átárazások hozhatnak még további nehézséget, hiszen az alapvető élelmiszerek árának befagyasztása majd csak februártól jelenik meg az indexben. Vagyis

a vártnál magasabb adat akár a teljes idei inflációs pályát átírhatja.

2020 decemberéhez képest egy év alatt az élelmiszerek ára 8, ezen belül az étolajé 26,8, a liszté 23,7, a margariné 22,8, a kenyéré 15,2, a baromfihúsé 13,4, a tejé 12,1, a péksüteményeké 11,6, a munkahelyi étkezésé 9,9, az éttermi étkezésé 9,6%-kal nőtt – derül ki a KSH jelentéséből. A járműüzemanyagok ára 25,9, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 15,1%-kal lett magasabb. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 8,9, ezen belül a dohányáruk 12,7%-kal drágultak. A tartós fogyasztási cikkekért 7,5, ezen belül a konyha- és egyéb bútorokért 15,3, a szobabútorokért 14,5, az új személygépkocsikért 8,4, a használt személygépkocsikért 7,2%-kal kellett többet fizetni. A szolgáltatások díja 5%-kal emelkedett, ezen belül a lakásjavítás és -karbantartás 14,5, a járműjavítás és -karbantartás 9,6%-kal került többe.

Novemberhez képest egy hónap alatt a fogyasztói árak átlagosan 0,3%-kal nőttek. Az élelmiszerek 1,4, ezen belül a tej 7,8, a tejtermékek 6,1, a száraztészta 3,4, a kenyér 3,1, a cukor 2,9, a baromfihús 2,7, a sajt 2,4, a tojás 2,3, a büféáruk 2,2, a liszt 2%-kal drágább, a kávé 3,2, a csokoládé, kakaó 1,6%-kal olcsóbb lett. A tűzifa ára 1,5, a palackos gázé 3%-kal nőtt. A járműüzemanyagok ára 5,3%-kal csökkent. A tartós fogyasztási cikkekért 1,1, ezen belül a használt személygépkocsikért 2,1, az új személygépkocsikért 1,3%-kal kellett többet fizetni.

2021-ben a fogyasztói árak átlagosan 5,1%-kal nőttek, ezen belül a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak: 10,9%-kal. Az egyéb cikkek ára 9,6, a tartós fogyasztási cikkeké 4,5, az élelmiszereké 4,1, a szolgáltatásoké 2,9, a háztartási energiáé 0,5, a ruházkodási cikkeké 0,2%-kal emelkedett. A fogyasztói árak a nyugdíjas háztartások körében átlagosan 4,6%-kal nőttek – közölte a statisztikai hivatal.

Címlapkép: Getty Images

elemző
francia ország koronavírus járvány hullám omikron
kariko katalin
who getty stock
feher haz
auchan
antony blinken
horvátország zászló

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Ajándék ötlet
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
auchan