koronavírus járvány mintavétel teszt covid-19 magyar adat
Gazdaság

Koronavírus Magyarországon: nagyon különös dolgokat mondott a népegészségügy

Portfolio
A Nemzeti Népegészségügyi Központ tartja magát ahhoz, hogy Magyarországon nem az omikron az uralkodó vírusváltozat. Több jel is utal arra, hogy szerencsére nem a delta okozza a rengeteg esetszámmal járó, 5. hullámot. Ha a súlyos, delta variáns okozná, akkor nagyon sötét jövő várna Magyarországra.

A magyarországi megbetegedések 29%-át okozza a koronavírus omikron variánsa, és egyedül a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) rendelkezik olyan referencialaboratóriummal, ahol a különböző variánsok megerősítését végzik - közölte az NNK pénteken az MTI megkeresésére. A népegészségügyi központ tájékoztatása szerint egyes laborokban azért lehet az omikronvariáns aránya 90 százalékos a mintákban, mert az általuk vizsgált minták eleve egy szűkebb csoportból - például külföldről érkezők vagy adott területen élők - származnak. "Ráadásul a fővárosi laboratóriumok mintáiban magasabb az omikron részaránya, ahogy magasabb a megbetegedések száma is, hiszen a népsűrűség is Budapesten a legnagyobb" - írták.

Az NNK bizonyára a Neumann Labs adataira utal, akik már 80-90%-ra teszik az omikron arányát.

Az NNK közlése különösen érdekes, mert ez azt jelentené, hogy megint delta hullám uralkodik most Magyarországon, vagyis a tavaly őszi után egy újabb delta hullám indult, és kisebbségben van az omikron. Ezt az érvelést azonban nagymértékben gyengíti, hogy ha delta hullám indult volna el az idei év elején, akkor

  • ismét nagyon nagymértékben nőne a kórházak terhelése, mert a delta egy sokkal agresszívebb törzs, súlyosabb a betegség lefolyása, mint az omikroné, tehát gyakrabban teszi szükségessé a kórházi kezelést,
  • ráadásul a járványgörbe nem futna fel olyan gyorsan, mint ahogy most láthatjuk, hiszen a delta nem terjed olyan gyorsan, mint az omikron.

Viszont a kórházak terhelődésének egyelőre semmi jele, ha a delta terjedne gyorsan, akkor valószínűleg erősen nőne már a kórházi nyomás; mindeközben az 5. hullám nagyon gyorsan fut fel, épp úgy, mint azokban az országokban, ahol az omikron az uralkodó törzs - erre a törzsre jellemző a gyors terjedés. A tesztek pozitivitási rátája az 5. hullám felfutó szakaszában már most magasabb, mint a delta hullám legrosszabb időszakában, annak csúcsán volt - ez is jelzi, hogy a mostani nem egy delta hullám.

A Portfolio itt írt részletesen arról, hogy az omikron lehet az uralkodó törzs:

Persze sok a bizonytalanság, hiszen Magyarország azon országok közé tartozik, ahol sem az OurWorldInData, sem az Outbreak.info adatai szerint nincs szisztematikus variánskövetés.

Az NNK közlése szerint a területi laboratóriumok adatai nem reprezentálják sem térbeli eloszlásban, sem korcsoportban, sem kórházi ellátásban a hazai lakosságot. "Magyarországon az NNK rendelkezik országos mintákkal, hiszen ide küldik be a laboratóriumok az omikrongyanús mintákat további vizsgálatra. Az NNK a variánsok szűrését nemzetközi protokoll alapján, kétlépcsős rendszerben végzi, a variánsok megerősítését csak a referencialaboratóriumok végezhetik, amely Magyarországon az NNK laboratóriuma" - tették hozzá. A népegészségügyi központ ismét felhívta a figyelmet az oltás, illetve a megerősítő oltás felvételének fontosságára, amellyel megelőzhető a betegség súlyos lefolyása.

Címlapkép: Getty Images

elemző
francia ország koronavírus járvány hullám omikron
kariko katalin
who getty stock
feher haz
auchan
antony blinken
horvátország zászló

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Ajándék ötlet
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
auchan