orvos maszk koronavírus kórház getty stock
Gazdaság

Koronavírus: megérkeztek a péntek reggeli magyar adatok

Portfolio
Egy nap alatt 8921 új koronavírus-fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 327 014 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 73 beteg, így az elhunytak száma 40 237 főre emelkedett, írja a koronavirus.gov.hu.

Egy nap alatt csaknem 9000 új fertőzöttet találtak Magyarországon, ami továbbra is azt jelzi, hogy a koronavírus-járvány 5. hulláma erősen felfutó szakaszban van. Az egy héttel korábbi adatokhoz képest közel 40%-os a növekedés, vagyis egyre többen kapják el a fertőzést. A felfutó szakasz a 7 napos mozgóátlagon is tetten érhető, amely a 6300 főt közelíti.

Nagy kérdés, hogy a következő napokban miképp alakul a járványgörbe. A nemzetközi példák alapján továbbra is gyors felfutást kellene látnunk, hiszen az omikron vírusvariáns sokkal gyorsabban terjed, mint a korábbi mutációk (de szerencsére összességében kevésbé súlyos). Ennek tudatában nálunk is további, gyors növekedést kellene látni az esetszámokban, azonban könnyen lehet, hogy a növekedési ütem lassulás lesz tapasztalható. Nem feltétlenül azért, mert lassulna a terjedés, hanem azért, mert elfogyhatnak a tesztkapacitások; vagyis nem tudunk érdemben több fertőzöttet kimutatni egy nap alatt.

A tesztkapacitások szűkösségét jelzi, hogy a tesztek pozitivitási rátája 30% közelében jár, magasabban, mint a 4. hullám csúcsán. Vagyis, egyre több eset maradhat felderítetlenül az elégtelen tesztelés miatt.

Egy nap alatt 73 honfitársunk halt meg a vírus szövődményei miatt. Az elhunytak számában tehát az esetszámok növekedése ellenére folytatódott a csökkenő trend.

Mind a kórházban kezelt, mind a lélegeztetett betegek számában folytatódott a csökkenés, 2611 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 243-an vannak lélegeztetőgépen.

Vagyis az omikron vírusváltozat uralkodóvá válása egyelőre magas esetszámokat eredményez, de nem kezdte el megterhelni a kórházakat. A nemzetközi példák alapján azonban a következő hetekben többen lesznek, akik kórházi kezelésre szorulnak az omikron miatt is, döntő többségében azok, akik nem vették fel az oltást. Az első tapasztalatok szerint az oltottaknál kifejezetten enyhe lefolyású az omikron.

Az alábbi ábrán látható, hogy az 5. hullám idén hamarabb kezdődött, mint tavaly a 3. hullám. Mindazonáltal most kevesebben vannak kórházban, mint tavaly ilyenkor. Ez annak tudható be, hogy az omikron variáns hamarabb érkezett meg, mint az akkor uralkodóvá váló alfa.

parhu1

Mindeközben az átoltottság folyamatosan növekszik, ami leginkább a 3. oltás felvételén érhető tetten. Ma elérte a 34%-ot a három oltással rendelkezők aránya. Tegnap Gulyás Gergely miniszter arról beszélt, hogy elérhetővé teszik a 4. oltás lehetőségét is azoknak, akik már régen vették fel a 3. dózist.

A megyei adatok alapján az látható, hogy az omikron a fővárosban és az ország nyugati felén terjed gyorsabban.

megyei1

Címlapkép: Getty Images

elemző
francia ország koronavírus járvány hullám omikron
kariko katalin
who getty stock
feher haz
auchan
antony blinken
horvátország zászló

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Ajándék ötlet
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
auchan