Előfizetői tartalom

Most egy időre véget ér a feneketlen amerikai pénzszórás, de a válság előtti évek sem térnek már vissza

Portfolio
Sem Donald Trump, sem Joe Biden kormánya nem sajnálta a pénzt válságkezelésre, amelynek a gyors gazdasági visszapattanás mellett 10% feletti költségvetési hiány lett az eredménye az Egyesült Államokban. A válság éveinek fiskális politikája nyilvánvalóan fenntarthatatlan, de nagy kérdés, hogy a költekezésre egyébként is hajlamosabb demokrata vezetés mellett milyen ütemű mérséklődésre számíthatunk az amerikai fiskális politikában. A Fitch Solutions elemzésében a kilátásokat és az eddigi fejleményeket figyelembe véve tett előrejelzést az amerikai költségvetési- és államadósság-pályáról.

Elképesztő mértékű költségvetési hiányt hozott össze az Egyesült Államok 2020-ban és 2021-ben. Sem a republikánus, sem a demokrata kormányzatok nem fukarkodtak, még a költségvetésből a háztartásoknak juttatott közvetlen, feltétel nélküli juttatásokat is bevetették az egyéb, sokkal konvencionálisabb eszközök mellett. A végeredmény a fejlett világ átlagánál kisebb recesszió, de sokkal nagyobb költségvetési hiány (és megugró infláció) lett. A gigadeficittel operáló fiskális politika persze hosszabb távon fenntarthatatlan, és csak idő kérdése, hogy a kormányzatnak mikor kell átállnia egy fenntarthatóbb fiskális pályára. A Fitch Solutions elemzésében a 2022-es és az azt követő évek költségvetési kilátásait vizsgálta meg az USA-ra vonatkozóan.

A ház elemzői arra számítanak, hogy az amerikai költségvetési hiány a GDP 5,4%-ára szűkül 2022-es költségvetési évben (a költségvetési év októbertől novemberig tart, és a cikkben a deficit kapcsán minden esetben költségvetési évről van szó) a tavalyi költségvetési év 12%-os hiányához képest. Az államháztartás egyenlege nagyjából az elemzőház várakozásának megfelelően alakult az év utolsó hónapjaiban: a bevételek a gazdaság felpattanásával együtt jelentősen, 18,3%-kal nőttek éves szinten, de a kiadások növekedése (4,1%) is meghaladta az elemzőház közgazdászainak várakozását (1,9%).

A Fitch Solutions által várt amerikai költségvetési pálya (bevételek, kiadások és az egyenleg). Forrás: Fitch Solutions.

A következő hónapok fejleményei még kedvezőbben alakulhatnak: a Fitch Solutionsnál arra számítanak, hogy a bevételek növekedése magas marad, miközben a kiadások fokozatosan visszaállnak a válság előtti szintre,

Ezeket válaszoljuk meg a cikkben:

  • Mekkora volt a hiány a válság idején?
  • Pontosan hogyan alakulhat a költségvetési hiány idén és a következő években?
  • Mely tényezők fogják növelni a hiányt középtávon?
  • Hogyan hatnak a politikai folyamatok az amerikai költségvetésre?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés