Előfizetői tartalom

Svéd helyett magyar modell: a tomboló omikron-hullámban messze Magyarország a leglazább az EU-ban

Portfolio
Az omikron-variáns dominánssá vált Magyarországon, és a gyors terjedés miatt nagyon hamar 10 ezer környékére nőttek az esetszámok. A jelenség nem egyedi, Európa több országában új csúcsra nőttek a görbék. Van azonban egy markáns különbség Magyarország és a többi ország között: idehaza nem döntöttek szigorításról, míg a többi ország a variáns megjelenésekor korlátozásokat vezetett be. Végeredményben immár messze Magyarországon a leglazábbak a korlátozások az egész EU-ban. A lazaság mögött nagyrészt az a vélekedés állhat, hogy az omikron-hullám nem okoz majd olyan jelentős kórházi terhelést, mint a korábbi variánsok – néhány héten belül eldől, hogy a várakozás beigazolódik-e.

Alig ért véget a delta-hullám, az omikron ismét csúcs közelébe lökte az esetszámokat Magyarországon. Hasonló volt a helyzet tavaly januárban is, amikor az alfa variáns megjelenésével a második hullám után hamar érkezett a harmadik. De az akkori felfutás semmi a jelenlegihez képest, az omikron túlzás nélkül pár nap alatt tízezer körüli esetszámokat hozott Magyarországon...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés