Előfizetői tartalom

Válaszcsapás a késlekedő EU-pénzekért? - Magyarország is késleltetné a globális minimumadó bevezetési menetrendjét

Portfolio
Három uniós tagállam, Magyarország, Lengyelország és Észtország, pénzügyminisztere jelezte nyíltan a keddi uniós pénzügyminiszteri ülésen, hogy addig nem támogatja a globális minimumadó szabályozás második pillérét (15%-os effektív kulcs), amíg az első pillérre vonatkozó tervek amerikai szenátusi elfogadása kétséges, így ezzel az a globális menetrend is veszélybe került, hogy 2023 januártól minden részt vevő tagállamban hatályba lépjenek az új szabályok – derül ki a Politico összefoglalójából. A lap szerda reggeli hírlevele felveti, főleg amiatt, hogy eddig a lengyelek nem feküdtek keresztbe a globális minimumadó terveknek, hogy ez egyfajta válaszcsapás lehet a magyar és a lengyel kormány részéről amiatt, hogy pont az ő helyreállítási terveiket nem fogadta el még az Európai Bizottság és a két ügy közötti kapcsolatra áttételesen utalt egy kedd délutáni PM-közlemény is.

A globális minimumadó szabályok kétpilléres tervét tavaly ősszel fogadták el a részt vevő tagállamok az OECD keretein belül és az volt a terv, hogy 2023-tól minden országban hatályba is lép (ehhez egyhangú támogatás kell az EU-n belül minden tagállam részéről). Fontos, hogy a két pillér jogilag nem függ direktben egymástól, ezért is tárgyalnak róla külön keretek között....

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái