Előfizetői tartalom

Nagyon furcsa dolog történt év végén a magyar államadóssággal, és ehhez kellett az MNB is

Beke Károly
Az év végén 220 milliárd forintnyi kötvényt vásárolt vissza aukción kívül az ÁKK a jegybanktól – derül ki egy friss statisztikából és az adósságkezelő közléséből. Ezzel úgy tűnhet, hogy az állampapír-vásárlások decemberi leállítása után az MNB újabb lépést tett, hiszen elkezdte leépíteni a korábban megvásárolt mennyiséget. Jóval valószínűbb azonban, hogy valójában nem a monetáris szigor erősödéséről van szó, sokkal inkább arról, hogy a csökkenő államadósság elvárás biztos teljesüléséhez volt szükség az adósságbeállító tranzakcióra.

Hirtelen „eltűnt” 220 milliárdnyi kötvény az MNB-től Decemberben 221,2 milliárd forinttal csökkent az MNB-nél lévő kötvényállomány – derül ki a jegybank előzetes mérlegéből. Így az év végén 3302,8 milliárd forintot tett ki ez az eszközcsoport a jegybank mérlegében. A visszaesés meglepő, hiszen a jegybank csak decemberben jelentette be, hogy leállítja kötvényvásárlásait...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái