Előfizetői tartalom

Fellélegezhet az MNB, de jön a következő kamatemelés – Meddig tarthat ez?

Érezhetően enyhült a nyomás a jegybankon az év elején, ennek jele az is, hogy a tavaly ősszel még sorozatosan emelkedő irányadó kamat 2022-ben egyelőre nem változott. Az egész mögött pedig elsősorban a forint erősödése áll. Ez persze nem jelenti, hogy itt hirtelen véget is értek a kamatemelések, hiszen hiába nem fenyeget az újabb történelmi forintmélypont, a jegybankot mégis csak az infláció érdekli, itt pedig a kép meglehetősen csúnya, és még romlott is az utóbbi hetekben. Csak könnyen lehet, hogy most már nem hetente, hanem havonta szigorít majd az MNB.

Jöhet az újabb kamatemelés Tavaly novemberben az MNB újra elválasztotta egymástól az alapkamatot és az egyhetes betéti rátát, amivel utóbbi lett az irányadó. A lépés után fokozatosan 4%-ig emelték ezt az irányadó kamatot, miközben az alapkamat december közepe óta 2,4%. Vagyis néhány hét alatt már tetemesre duzzadt a különbség a két kamatszint között. Viszont...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés