Előfizetői tartalom

Sosem dolgozott még ilyen sok magyar Ausztriában - Csak addig maradtak itthon, amíg muszáj volt

Portfolio
Ausztriában különösen sok magyar dolgozik, ám a világjárvány a külföldi munkavállalásra is hatással volt. Reizer Balázs, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa vizsgálta meg, hogyan alakult a magyarok ausztriai munkavállalása. A Munkaerőpiaci Tükör 2020 című évkönyvsorozatban megjelent tanulmány szerint a 2021-es adatokat vizsgálva már olyan sok magyar dolgozott Ausztriában, mint a járvány előtt. Sőt, az Ausztriában dolgozó magyarok száma minden korábbi létszám csúcsot megdöntött. A kutató szerint ha a járvány miatt nem korlátozzák újra a vendéglátóipart, akkor az Ausztriában dolgozó magyarok száma már rövid távon is tovább fog emelkedni.

Az Ausztriában dolgozó magyarok száma 2010-ig stagnált, és csak utána kezdett emelkedni. Ennek oka, hogy az osztrák munkaerőpiac csak az európai uniós csatlakozásunk után várt elérhetővé a magyar munkavállalóknak. Első lépésben 2008-ban az Ausztriában hiányszakmának tartott foglalkozások váltak elérhetővé (főként építőipari és mérnöki foglalkozások), majd 2011...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái