Előfizetői tartalom

Őrületes tempóban száguldanak az ipari árak

Portfolio
Tavaly decemberben az ipar belföldi érékesítéseinek árszínvonala 31,4%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A termelői árindex ilyen magasan ebben az utóbbi két évtizedben még nem járt, megközelítőleg hasonló ütemű drágulásra 1995-ban láthattunk példát. A legnagyobb árnyomást továbbra is az energiaárak közvetlen hatása jelenti, de már a feldolgozott termékek körében is erősödik a termelői infláció.

Az ipar belföldi értékesítésének decemberi árindexe (31,4%) már csak minimálisan haladta meg a novemberit (31,2%), de így jelzi, hogy az árnyomás továbbra is erőteljes a gazdaságban. A termelői árindex emelkedése elsősorban költségoldali feszültségeket szokott jelezni, és ez most különösen így van. Az ipar árai elsősorban azért emelkednek, mert a 2020 második felében...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés