Előfizetői tartalom

Rezsicsökkentés: minden köbméter orosz gázon több mint 100 forintot bukhat az állami cég

Portfolio
Bár az orosz-magyar gázszerződés képlete titkos, de a KSH importadataiból ki lehet számolni a beszerzés tényleges költségeit és ez alapján a Népszava azt írja, hogy októberben 167 forintot fizetett az állami MVM az importgáz egy köbméteréért, miközben itthon a lakossági rezsicsökkentett árban a tényleges energiadíj 50 forint körül lehet, így tehát köbméterenként 127 forint körüli a veszteség mértéke. A KSH egyébként éppen ma reggel tette közzé már a novemberi adatok egy részét, ami arra utal, hogy ez a veszteség 100 forint körülre süllyedhetett.

A lap a KSH külkerstatisztikái és a holland TTF gázár idősorának összerakása alapján azt mutatta be, hogy a tavaly őszi hónapokban a TTF-ár jóval nagyobb mértékben ugrott (októberben 35%-kal), mint az importadatokból számítható egységi magyar gázár (24,8%-kal). Bár nem említik, de amint múlt heti elemzésünkben megírtuk: ennek tudomásunk szerint az az oka, hogy a magyar...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés