Előfizetői tartalom

30 éves új gázszerződést kötött Oroszország Kínával – Euróban fognak elszámolni

Portfolio
A pekingi téli olimpia mai megnyitójára időzítve azt jelentette be egy sajtótájékoztatón Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök, hogy egy új 30 éves gázszállítási szerződést írtak alá évi 10 milliárd köbméteres volumenről. A Reuters információi szerint a 2-3 évig tartó építkezés után a gázszállítást euróban számolják majd el, hogy ezzel is igyekezzenek kikerülni a dolláralapú tranzakciókat.

Fontos, hogy az Oroszország legkeletibb részéről, Szahalin szigetéről 2026 körül induló szállítás régiója nincs összekötve az Európába tartó gázszállítások régiójával, tehát nem az európai szállítások kárára állapodott meg Oroszország Kínával. Kapcsolódó cikkünk 2022. 02. 02. Ijesztő kijelentést tett Putyin, ami tartós európai gázválság felé mutat...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés