Előfizetői tartalom

Éveken belül bekövetkezik a tragédia: menthetetlen helyzetben az oktatás?

Portfolio
A szakma elöregedése és a tanárok túlterheltsége jelzi, hogy egyre súlyosabb pedagógushiány felé halad Magyarország – derült ki a T-TUDOK Zrt. kutatásának tanárhiányról szóló részéből. Minden téren nőtt az üres álláshelyek aránya tíz év alatt. Folyamatosan romlik a helyzet a természettudományok terén, miközben matematikatanárból, gyógypedagógusból és idegen nyelvet tanító tanárból is megugrott a hiány. Éveken belül különösen drasztikus pedagógushiány lesz a szakértők szerint.

A tavalyi év elején a KSH 4000 üres pedagógusi álláshelyet tartott nyilván (ennél frissebb, hivatalos adatok nem érhetők el). Vagyis már a hivatalos statisztikákban is látható, hogy vannak hiányok, legerőteljesebben a segítő szakemberek: pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztens, iskolapszichológus terén. Másrészt a nem szakos helyettesítések magasabb aránya is arra utal...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés