Előfizetői tartalom

A legrosszabb forgatókönyveket is átírja a megdöbbentő infláció, erre az MNB-nek is lépnie kell

Szinte naponta kell átírnunk a 2022-es inflációs pályát, hiszen az adatok folyamatosan kellemetlen meglepetést okoznak. A pénteken közölt januári 7,9%-os áremelkedés után az elemzők is vakarhatták a fejüket, ennek apropóján pedig rögtön meg is kérdeztük őket, mit gondolnak jelenleg. Az eredmény: néhány nap alatt több mint 0,5 százalékponttal emelkedett az év végi várakozások mediánja. Emiatt pedig egyre többen gondolják úgy, hogy a jegybanknak is a gázra kell lépnie és nem fogja tudni 5-5,5%-on lezárni a kamatemeléseket.

Ez már tényleg a csúcs? Januárban 7,9%-ra emelkedett az infláció, ez jelentősen meghaladta a várt 7,45%-ot. Az első elemzői reakciókról pénteken már megemlékeztünk, azonban kicsit részletesebben is kíváncsiak voltunk arra, hogyan módosultak az éves előrejelzések, ezért körkérdést küldtünk a szakértőknek. A piac gyakorlatilag hónapok óta az áremelkedés tetőzésére...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés