Előfizetői tartalom

Európa-szerte vészesen drágul az üzemanyag, egyre közelebb a 800 forintos benzin

Portfolio
Ahogy emelkedik az olaj ára, úgy drágulnak Európa-szerte az üzemanyagok, van olyan ország, ahol egyre közelebb a 800 forintos literenkénti ár. Magyarországon már bő három hónapja érvényes az üzemanyagár-plafon, amelyet három hónappal meg is hosszabbított a kormány. Mindez azt eredményezte, hogy uniós összehasonlításban nálunk a legolcsóbbak között van a benzin és a gázolaj, mindkét üzemanyag típus esetében a negyedik helyen állunk az Európai Bizottság adatai szerint. Megvizsgáltuk, mi történne, ha esetleg azonnali hatállyal megszüntetnék az árplafont, ebben az esetben a benzinár tekintetében 3, a gázolaj esetében pedig 8 helyet ugranánk előre a rangsorban.

Az árstop bevezetése előtti hónapokban jelentősen gyorsult az üzemanyagok kiskereskedelmi árának emelkedése Magyarországon. Tavaly év elején még 366 forintba került a 95-ös benzin, ehhez képest 38,3 százalékos emelkedéssel 506 forintra emelkedett az átlagár novemberig. A gázolaj ehhez hasonló mértékben drágult, míg a tavalyi évet 391 forinton indította, majd 31 százalékkal...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés