Előfizetői tartalom

Rendben jön a gáz az oroszoktól, és a magyar Energiahivatal is nyugtat

Portfolio
Az oroszok európai gázszállítása Nyugat-Európa felé továbbra is szokásoknak megfelelően zajlik, ezt a Gazprom is jelezte kedd reggel az ukrán tranzit kapcsán és emiatt a holland TTF gáztőzsdén a következő havi lejáratokra ma csak néhány százalékos emelkedés látszik a tegnapi durva napon belüli korrekció után. Magyarországon minden irányba zavartalan a gázforgalmazás - hangsúlyozza kedd reggeli közleményében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) is. Azt is kiemeli, hogy a magyar tárolókban lévő 1,59 milliárd köbméter földgáz 25% százalékos töltöttséget jelent, ami „a fűtési szezon végén - még hideg időjárási körülmények – között is jelentős tartalékot jelent.”

Hétfőn reggel nyitáskor még 30% feletti gázár-ugrás látszott a TTF gáztőzsdén, mert óriási volt a bizonytalanság a nyugati szankciók tényleges hatása miatt (orosz bankok SWIFT-ből kizárása pontosan mit jelent, hogyan lehet fizetni a gázért az oroszoknak, stb), de aztán napközben a német gazdasági minisztérium már azt kommunikálta, hogy maradtak nyitva csatornák, amin keresztül...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés