Előfizetői tartalom

Leállnak az oroszok európai gázszállításai? - Történelmi csúcsra szárnyalt a gázár

Portfolio
A keddi 30%-os szárnyalás után a szerdán délelőtti kereskedésben egészen hihetetlen mértékű, 58% körüli szárnyalás alakult ki a legközelebbi, áprilisi határidős gázárra a holland gáztőzsdén, és így az ár átmenetileg 193 eurón új történelmi csúcsot ért el. Mindez akkor történt, amikor kiderült: a Gazprom mára csak a 20%-át foglalta le a Jamál-Európa gázvezetéken elérhető tranzit kapacitásnak, ami arra utal, hogy a gázszállítás volumenét jelentősen visszafogja a cég, ez pedig az árak ugrásához vezet. Számos más tényező, például a német gazdasági minisztérium, vagy a lengyel miniszterelnök, illetve a Fehér Ház szóvivője, felől érkező jelek, miatt is óriási a bizonytalanság a piacokon azzal kapcsolatban, hogy meddig jöhet zavartalanul az orosz olaj- és gáz Európába és ezek együtt hajtják durván felfelé az energiahordozók árát, az pedig az áram tőzsdei árát. Alábbi hírfolyamunkban a mai legfontosabb európai energiapiaci fejleményeket foglaljuk össze.

2022. március 02. 20:50 Mi van, ha letekerik, vagy teljesen elzárják a gázcsapokat az oroszok? Egyre több az olyan jel, amely arra utal, hogy jelentős az Európába irányuló orosz...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái