Előfizetői tartalom

Oroszország gyakorlatilag részleges csődöt jelentett

Portfolio
A külföldi befektetők beragadtak a rubel kötvényeikben, miközben az orosz jegybank friss döntésével átmenetileg leállította a kamatszelvény-kifizetéseket ezekre a kötvényekre. Ezzel pedig technikailag részleges csődöt jelentett Oroszország. Azt is elmondjuk cikkünkben, hogy ez a mostani esemény miben más.

Nem fizet mindent az orosz állam

Az orosz jegybank megtiltotta az OFZ-ként ismert, szövetségi kormány által kibocsátott rubel államkötvények külföldi tulajdonosainak a kamatszelvény-kifizetést - számol be a Bloomberg. Ez azokat a külföldi befektetőket érinti, akiknek február elején csaknem 29 milliárd dollárnyi orosz adósságpapírt birtokoltak, melyek értékesítéseit egyébként is korlátozták. A Bloomberg adatai szerint holnap esedékes az OFZ-kötvények következő kamatszelvénye, a 2024-ben lejáró kötvényekre.

Szabó Viktor, a londoni Aberdeen Asset Management alapkezelője a hírügynökségnek úgy fogalmazott, hogy

az orosz hatóságok alábecsülték azt, hogy a nyugati szankciók mennyire lesznek súlyosak

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés