Előfizetői tartalom

A benzinárstop csapdája - Rendkívül kényes helyzetben a kormány

Portfolio
Az üzemanyagok árplafonjának bevezetése óta nagy figyelem irányul a hazai üzemanyag-kiskereskedőkre, hiszen a kormány lépését követően a magyar kutasok jelentős veszteségeket szenvedtek el, ami több benzinkút bezárásához vezetett, és azzal fenyegetett, hogy országszerte több száz kútnak kell lehúznia a rolót. Erre válaszként a kormány újabb intézkedésekkel a nagykereskedelmi üzemanyagárakat is maximalizálta, a jövedéki adót pedig csökkentette, ezzel bevonva a teherviselők közé a nagykereskedőket és magát az állami költségvetést is - emellet pedig kiskutaknak literenkénti 20 forintos támogatásáról is döntöttek. Közben az olaj világpiaci ára folyamatosan emelkedik, a forint pedig gyengül a dollárral szemben, melynek eredményeként már 15-20 százalékkal többet kellene fizetnünk a benzinért és a gázolajért az árplafon nélkül - éppen ezért nehéz helyzetbe kerülhet a kormány, ha az intézkedés kivezetésére kerülhet sor, ami egy lépésben egyre valószínűtlenebbnek tűnik.

Kiskutakat segítő döntéseket hozott a kormány Hétfőn érkezett a bejelentés, hogy a kormány nagykereskedelmi szinten is maximalizálja az üzemanyagok (95-ös benzin és gázolaj) árát, méghozzá a kiskereskedelmi árplafonnal megegyező 480 forintos szinten. Az intézkedés célja, hogy a kiskereskedelmi egységek ne kényszerüljenek a beszerzési ár alatt értékesíteni az üzemanyagokat...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés