Előfizetői tartalom

A nukleáris fenyegetés miatt a magyarok is elkezdték a nagybevásárlást

Portfolio
Országszerte hiánycikk lehet a jódtabletta, amelyre az Európában jelentős kereslet mutatkozik mióta az emberek attól tartanak, hogy Oroszország nukleáris támadást mér Ukrajnára. A Portfolio az ország különböző pontjain található gyógyszertáraknál érdeklődött arról, hogy van-e készleten még a termék, amely már csak elvétve kapható, és a jelek szerint nem is tudják beszerezni. Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója tájékoztatása szerint a gyógyszertárakban szabadon beszerezhető jódtartalmú készítmények nem arra szolgálnak, hogy nukleáris katasztrófa esetén pótolják a jódot. Dobson Szabolcs szakgyógyszerész is teljesen értelmetlennek tartja a jódtabletták felhalmozását, mivel annak indokolatlan szedése komoly egészségügyi mellékhatásokkal járhat. Szükség esetén a sugárvédelmi célokból alkalmazott készítményeket állami raktárakból és állami intézkedésre osztják szét.

Pár napja több európai uniós tagország gyógyszertárai is azt jelentették, hogy jelentősen megugrott a jódtabletták iránti kereslet. Ennek hátterében pedig az áll, hogy nukleáris katasztrófa esetén jódtablettákkal csökkenthető a pajzsmirigyrák kialakulásának kockázata. Az ilyen események során felszabaduló radioaktív jódot a szennyezett levegő belégzése esetén a pajzsmirigy...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés