Előfizetői tartalom

Kiderült: nagyon fáj Magyarországnak az extrém gázár

Portfolio
Bár az orosz-magyar gázszerződés képlete titkos, de a KSH külkereskedelmi adataiból kiszámítható, hogy két hónapos késéssel követi az orosz gázbeszerzés költsége a holland TTF gáztőzsde árát, így a mostani extrém magas árak is rövidesen begyűrűznek a magyar állam beszerzési költségébe – derül ki a Népszava friss számításaiból. Ez teljes mértékben megerősíti a Portfolio azon januári értesülését, miszerint a frissen megkötött 15 éves orosz-magyar gázszerződés tisztán a holland TTF gázárhoz igazodik némi időbeli késleltetéssel és ezért nagyon komoly költségvetési/adófizetői terhei lehetnek a rezsicsökkentés fenntartásának. Jelenleg számításaink szerint már több, mint ötöszörös az állam gázbeszerzési költsége annak, mint amennyiért a rezsicsökkentés keretében tovább adhatja a gázt az egyetemes szogláltatásra jogosult körnek.

A lap rendszeresen megvizsgálja a KSH külkereskedelmi statisztikáit és azt mutatta ki, hogy az Oroszországnak havonta kifizetett gázbeszerzés költsége két hónapos késéssel követi a tőzsdei TTF gázárat és ebben nincs változás októberben hatályba lépett új orosz-magyar gázszerződés óta sem, noha a politikai állítások szerint nagyon kedvező szerződést sikerült kötni...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés