Előfizetői tartalom

Ünneplés vagy harc? - Talán sosem volt annyira szükség a nőnapra, mint most

Portfolio
A nemzetközi nőnap munkásmozgalomból nőtt ki, mostanra pedig az Egyesült Nemzetek Szervezete által is elismert eseménnyé vált. Több mint száz évre nyúlik az egyszerű, de mégis történelmet alakító nők napja, ami a nők évszázados küzdelmét eleveníti fel, melyet az egyenlő jogokért és lehetőségekért vívtak. A BBC szerint jelentős visszalépés volt látható a nők jogaiért folytatott globális küzdelemben az elmúlt évben, a nemek közötti globális szakadék megszüntetéséhez szükséges idő pedig rendkívüli mértékben nőtt. A nemzetközi nőnap honlapja szerint csak összefogással építhető a női egyenjogúság.

1. Hogyan kezdődött? A jeles nap története több mint száz évre nyúlik vissza, az alapját a BBC szerint 1908-ban rakták le, amikor 15 ezer nő vonult át New Yorkon, rövidebb munkaidőt, jobb fizetést és szavazati jogot követelve. Egy évvel később az Amerikai Szocialista Párt kinyilvánította az első nemzeti nőnapot. Clara Zetkin, egy kommunista aktivista és a nők jogainak szószólója...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés